eFocus | Inhakers en afhakers
Vandaag geeft Thijs Sprangers in Zakendoen met… inzicht in de meest opvallende zaken van de week op sociale media.
Speciaal voor de Nederlandse ondernemer spot hij de laatste ontwikkelingen op gebied van sociale media. Deze week komt Zakendoen met... vanaf het hoofdkantoor van Exact in Delft.
Door Thijs Sprangers van eFocus | internetbureau voor online effect
In de week voor de kroning kijkt marketingminnend Nederland alvast vooruit met een top 10 van inhakers. En is de klucht rond het koningslied zodanig groot dat zelfs buiten Nederland de media zich avfragen wat er aan de hand is. Tussen vrijdag en dinsdag waren er in totaal 173.000 berichten over het koningslied.
Hoe haak je het best in?
Intermediair maakte een mooi overzicht van de 23 leukste inhakers op de troonswisselling.
De top 3 wordt aangevoerd door Bavaria, Hema en King. Het is niet geheel duidelijk welke criteria zijn gebruikt voor deze selectie, maar KING, NS, Vodafone verdienen hier zeker genoemd te worden.
Bron: Intermediair- Overzicht van inhakers door Fleur de Bruijn.
Voor ondernemers die plannen hebben om in te haken is het belangrijk om te weten wat wel en niet mag. De RVD heeft als officieel standpunt dat bedrijven in een inhaker op het Koninklijk Huis alleen felicitaties of gelukwensen mogen overbrengen. In de praktijk lijkt dit een ruime interpretatie van de RVD en wordt er wel iets meer gedoogd. Dit blijkt uit een artikel van inhaakguru Gonnie Spijkstra en advocaat Jens van den Brink - Inhaken op de troonsafstand, wat mag wel, wat mag niet?
Zo heeft de RVD niet opgetreden tegen de inhaker van Kruidvat op Prinsjesdag terwijl het toch echt niet om een felicitatie ging. Het lijkt erop dat veel mogelijk is zolang 1) de inhaker niet beledigend is 2) een rechtszaak de inhakende partij alleen maar in de kaart zou spelen vanwege extra publiciteit en 3) de suggestie niet wordt gewekt dat de beroemdheid in kwestie actief heeft meegewerkt.
Het Koningslied en de afhakers
Alle 23 leuke inhakers ten spijt, de doorlopende klucht rond het koningslied heeft momenteel de aandacht van twitterend Nederland. Schrijver Ewbank trok zijn Koningslied terug, na veel kritiek via sociale media en televisie, daarmee is het koningslied nu al dagenlang trending topic in Nederland volgens onze bronnen bij social listening expert Coosto :
- 173.000 berichten op sociale media over “Koningslied”
- 157.000 daarvan op twitter. Opvallende aanjagers zijn de facebookpagina Sorry voor het Koningslied, het Youtubefilmpje en de Twitter account @Jebenteenkoning.
- 32.000 berichten over Ewbank
Niet alleen in Nederland maar ook ver daarbuiten is ons lied groot nieuws.Ook in België, Duitsland en Libanon wordt over de perikelen rondom ons koningslied bericht.
Om het licht te houden voor nu – er is al genoeg over gezegd – hierbij een paar leuke inhakers op de afhakers:
@tienerswillen “als nou de bekende mensen weer gaan zingen blijf je net zo lang blazen tot het nummer voorbij is” (317 retweets).
@koningin_nl “Naast 16 miljoen bondscoaches dus ook 16 miljoen componisten en tekstdichters. Een getalenteerd Volk. Wij houden van u” (690 retweets)
@pritt “Het shirt wie je wist dat zou komen is eindelijk hier” (138 retweets)