KREM | Nederland is een niche-community rijker
Elke woensdag tijdens Zakendoen met… geeft Anneli Rispens, strateeg bij social media consultancy bureau KREM, inzicht in de meest opvallende zaken van die week op sociale media.
Speciaal voor de Nederlandse ondernemer analyseert zij diverse praktijkcases en ontwikkelingen. Zoals deze week de lancering van Nederlands nieuwste niche-netwerk Motherbook.
Door Anneli Rispens van KREM | The Social Company
Met de lancering van het sociale netwerk voor moeders zou er een einde moeten komen aan de foto’s van vieze poepluiers, buiten-de-lijntjes-kleurplaten en peuterpuberteit-anekdotes die je tijdlijn overspoelen. Motherbook is een sociaal netwerk gemaakt voor en door moeders. Twee jaar werkten oprichtsters Sabrina Raphael en Mirjam Leslie-Pringle met een team van mensen aan het sociale netwerk, Dat gisteren zijn officiële lancering beleefde.
Nieuwe functionaliteiten
Motherbook bevat een aantal functionaliteiten die andere sociale netwerken niet bieden, waaronder de bucketlist. “Elke moeder wil een aantal dromen verwezenlijken, een wereldreis maken, gokken in Vegas of een week op yoga-retreat. Wij geven de mogelijkheden om deze dromen uit te dragen via de bucketlist en zullen maandelijks een wens in vervulling laten gaan”, zegt Raphael.
Motherbook biedt meerdere kansen voor e-commerce, zowel voor de moeders die een droom hebben hun eigen “winkeltje” te starten als voor merken die exclusief producten kunnen aanbieden aan leden via veilingen.
Verder bevat het netwerk een forum waar moeders met elkaar in gesprek kunnen gaan en advies kunnen vragen en delen. En een magazine met interviews en food, fashion en lifestyle tips en nieuwtjes.
Niet de eerste
Motherbook is geïnspireerd op het Amerikaanse CaféMom. Dit platform is in korte tijd uitgegroeid tot een enorme hit, stond zelfs in de top 50 van nieuwe websites van Time en haalde 5 miljoen euro aan investeringen op.
Ook is het niet het eerste sociale netwerk wat zich richt op een niche. Zo hebben we onder andere al netwerken voor koppels, families, meisjes, modellen, developers, dj’s, fotograven, whiskeyliefhebbers, globetrotters, shopaholics, Crohn patiënten, breiers, boekenwormen, ondernemers, en mensen die graag foto’s maken van hun eten.
De vraag is wel hoe lang Motherbook deze naam nog mag blijven voeren, er zijn in het verleden diverse bedrijven aangeklaagd door Facebook vanwege het gebruik van de term “book” in hun merknaam.
Interessant voor adverteerders
Voor adverteerders zijn niche-netwerken enorm interessant. Je kunt namelijk zeer gericht adverteren onder hele specifieke doelgroepen. Veel niche-netwerken hebben hun eigen taal, mores en gevoel, een adverteerder die hierbij aansluit en er rekening mee houdt schiet al snel met scherp.
Motherbook kiest heel bewust niet voor bannering, maar wel voor merkenpagina's, exclusieve merkproducten die via veilingen worden aangeboden en advertorials. Dit is een complexer verdienmodel dan wanneer ze wel zouden kiezen voor het toelaten van banners en advertenties. Wat denk jij, wordt het een succes of niet?