Noord-Ierland zit niet te wachten op Brexit

Zakendoen in Europa30 mrt 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Foto: HH/Peter Hilz
Foto: HH/Peter Hilz

Een meerderheid van de Noord-Ieren stemde tegen een Brexit. Voor ondernemers is het vertrek uit Europa een flinke tegenvaller. Europese landen zijn belangrijke handelspartners. “Nederland is één van de belangrijkste exportlanden van Noord-Ierland”, zegt Steve Murnaghan, van adviesbureau Northern Ireland Trade Consultants en oprichter van de stichting NI-NL, een export-vereniging tussen Noord-Ierland en Nederland. “Voor Noord-Ierland is exporteren van belang om te overleven. Voor veel zaken fungeert Nederland als gateway naar Europa."

Going Dutch Exportprogramma

De Noord-Ieren hebben het Going Dutch Exportprogramma opgezet. Dat programma is volgens Murnaghan bedoeld voor parnterships op lange termijn. Meer dan honderd Noord-Ierse bedrijven hebben er aan deelgenomen. Noord-Ierland exporteert met name machines voor de bouw, de overslag en de recycling. “Verder gaat het om luchtvaartcomponenten, bouwgrondstoffen voor de wegen, grind voor de tuin maar ook voedingsmiddelenproductie en niet te vergeten, Ierse Whiskey”, aldus Murnaghan.

Nieuwe markten

Ondernemer in Noord-Ierland maken zich zorgen. De importkosten zullen naar verwachting omhoog gaan door het lage pond. De Noord-Ieren moeten wel zaken blijven doen met Europa, maar kijken wel naar nieuwe markten. "Denk aan Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika.” Dat vergt een andere manier van zaken doen. Noord-Ierland draait volgens Murnaghan op het MKB. Ze hebben geen ervaring in het exporteren naar verre landen. “Het is lastig om het volume dat we exporteren naar de EU, op korte te vervangen met nieuwe markten.”