Klantenshow11 feb '12 08:24Aangepast op 11 feb '12 08:44

Schuldenrecord

Auteur: Marjan van den Berg

Nederlandse consumenten en bedrijven hebben een recordbedrag van 6,3 miljard euro aan schulden openstaan bij incassobureaus. De bedragen staan steeds langer open.

Door betalingsproblemen van consumenten konden de incassoburau's in de loop van 2011 steeds minder innen.

Dit blijkt uit een analyse door ANP en Sargasso.nl van cijfers van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI).

Spaarpot leeg
Jet Creemers, voorzitter van de NVI, zegt te zijn geschrokken. "We zijn nu kennelijk op het punt aangekomen dat het spaarpotje van mensen leeg is, er ontstaan behoorlijke betalingsproblemen.”

Het aantal nieuwe dossiers nam echter met 6 procent af, maar intussen steeg het aantal openstaande dossiers met 7 procent. De dossiers die er zijn, staan dus steeds langer open.

Het bedrag dat incassobureaus konden innen is het vierde kwartaal van 2011 met 26 procent afgenomen. Creemers: "Hieruit mogen we concluderen dan het voor consumenten moeilijker wordt om aan hun financiële verplichtingen te voldoen."

Voorzichtiger
Dat het aantal nieuwe dossiers van consumenten afneemt, wijst op twee dingen. "Aan de ene kant zijn consumenten voorzichtiger geworden met het aangaan van schulden en aan de andere kant zijn bedrijven kritischer geworden in het accepteren van klanten die kopen op krediet", aldus de voorzitter van de NVI.

Het totaal van openstaande bedragen, bij zowel consumenten als bedrijven, lag eind 2011 op 6,3 miljard, een record.

De NVI vertegenwoordigt ongeveer 70 procent van de incassobureaus in Nederland.

Gerelateerde artikelen