Onderzoek: 25 procent webwinkels geeft te laat geld terug bij retouren
Wanneer consumenten producten retour sturen na het doen van een online bestelling, geeft ruim 25 procent van de Nederlandse webwinkels veel te laat geld terug aan de klant. Dat blijkt uit onderzoek van de consumentenbond. Ook werd bij 44 procent van de teruggestuurde pakketten geen bezorgkosten terugbetaald. Er waren ook webwinkels die in de fout gingen met hun algemene voorwaarden, zij gaven geen geld terug, maar gaven een tegoed.
Nederlandse webwinkels geven vaak te laat geld terug wanneer consumenten een besteld product retour zenden. De Consumentenbond heeft 268 producten besteld bij 118 verschillende webwinkels en stuurde alle pakketten direct retour. Ruim 25 procent van de online winkels betaalde veel te laat geld terug. Ook werd bij 44 procent van de teruggestuurde pakketten geen bezorgkosten terugbetaald.
Volgens de Consumentbond kwamen veel webwinkels met smoesjes voor het niet op tijd terugstorten van het geld, zoals 'uw pakje is niet bij ons binnengekomen', 'er staat een oud adres op ons retourformulier' en 'de administratie is deze week gesloten'. Pas na een herinnering betaalden de meeste webwinkels alsnog. Volgens de Consumentenbond hebben ze van vier webwinkels helemaal geen geld teruggekregen. Anderen gingen de fout in met hun algemene voorwaarden, zij gaven bijvoorbeeld geen geld terug maar een tegoed.
Volgens de Consumentenbond staat in de Wet koop op afstand dat consumenten binnen de wettelijke bedenktijd van zeven werkdagen altijd recht hebben op geld terug, ook bij uitverkoopartikelen. Klanten die internetbestellingen retourneren, moeten zowel het aankoopbedrag en de kosten voor het thuisbezorgen teruggestort krijgen. De kosten voor het terugzenden van het pakket, zijn wel voor de koper.
Dit artikel is geschreven door Customer Talk