Algemene voorwaarden op de schop!
Het is de meest geplaagde 'pop-up' waar we mee geconfronteerd worden bij het shoppen op het web: algemene voorwaarden. We klikken massaal die ellenlange voorwaarden over de rechten en plichten weg maar is dat wel zo verstandig?
Hans Helsdingen, jurist bij Arag, constateert dat de consument te vaak de algemene voorwaarden wegklikt.
Dat is volgens hem niet zonder juridische consequenties: "De consument trekt bij een geschil vaak aan het kortste eind."
Onzin
Hij pleit daarom voor een minder ingewikkelde en korte opzet van de algemene voorwaarden. "Het is onzin om 56 pagina's aan voorwaarden te moeten doorjakkeren voor het downloaden van bijvoorbeeld een applicatie", zegt hij.
Afspraken over de offerte, transport, levertijd en betaling; het staat vaak allemaal beschreven in de algemene voorwaarden. Deze voorwaarden moeten al vóór of tijdens het sluiten van een overeenkomst aan de klant worden verstrekt. "Maar dit gebeurt vaak niet behapbaar genoeg", zegt Helsdingen.
Verantwoordelijkheid ook bij consument
De jurist stelt daarom voor om de algemene voorwaarden in aparte stukken aan de consument aan te bieden: "De klant moet met elk onderdeel instemmen." Toch vindt Helsdingen dat er ook een stuk verantwoordelijkheid ligt bij de consument zelf. "De consument mag zich ook wel wat actiever opstellen" aldus Helsdingen.