De Nieuwe Wereld | Wat als... Nederland filevrij is?
Zonder files elke dag naar je werk. En dus altijd precies weten hoe lang je reis gaat duren. Is dat mogelijk in de nabije toekomst? En wat zou dat betekenen voor zakelijk Nederland? Met andere woorden: Wat als Nederland filevrij is?
Is dat überhaupt mogelijk? Wat betekent dat voor zakelijk Nederland? En wordt het nog wat met die zelfrijdende auto? Daarover ging de eerste aflevering van De Nieuwe Wereld, het nieuwe BNR-programma waar presentator Annette van Soest het vizier iedere week op de toekomst richt.
Geen utopie
Volgens Willem Hartman, voorzitter van Astrin, de brancheorganisatie van de Nederlandse verkeersindustrie, en directeur Traffic & Infra bij Imtech, is een filevrij Nederland wel degelijk ‘zeker geen utopie’, zegt hij. “Met tien à vijftien procent minder auto’s vermijd je vrijwel alle files.”
Hoewel veel Nederlanders nog steeds dagelijks in de file staan, is de filedruk nog zo laag geweest als nu. Piet Rietveld, hoogleraar vervoerseconomie aan de Vrije Universiteit, dankt dit met name aan de economische crisis. “Minder mensen gaan met de auto naar hun werk.” Maar ook het verbreden van bestaande en de aanleg van nieuwe wegen hebben de filedruk fors verminderd.
Nieuw asfalt
Als de economie weer aantrekt en meer mensen met de auto naar hun werk gaan, zal de filedruk weer iets toenemen, voorspelt de vervoerseconoom. Maar voor toestanden zoals voor de economische crisis, toen de filedruk jaar op jaar toenam, hoeven we niet bang te zijn. “We staan er nu beter voor.”
Om definitief een einde te maken aan files moet een aantal knelpunten in het wegennet worden aangepakt, zegt Hartman. Maar omdat Rijkswaterstaat de komende jaren nauwelijks in nieuw asfalt investeert, verwacht hij dat het nog wel even duurt. “Een aan knelpunten die aangepakt moeten worden, zullen blijven liggen.”
Zelfrijdende auto
Verkeerskundige Lars Lutje Schipholt denkt dat de files alleen opgelost kunnen worden door zelfrijdende auto’s. En die komen er sneller aan dan we denken, zegt hij. “Nissan heeft al aangekondigd dat er in 2020 een betaalbare automatische auto komt. In Amerika verwachten ze dat in 2040 vijfenzeventig procent van de auto’s zelf rijdt.”
Volgens Lutje Schipholt hebben zelfbesturende auto’s een ‘enorme impact’ op “Het betekent dat je vele efficiënter kan plannen waardoor je nooit stilstaat.” Ook zullen er minder auto’s komen, omdat bezit minder belangrijk wordt. “Eigenlijk krijgen we gewoon automatische taxi’s”, zegt hij. “Binnen een minuut staat er een voertuig voor je klaar en word je naar je bestemming gereden.”