De Ochtendspits4 nov '13 06:12

De Ochtendspits | Rutte II wordt 1 jaar, slecht betalingsgedrag overheid en Hooijmaijers voor de rechter

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet Rutte-II is deze week een jaar aan de macht. Een onstuimig jaar, mogen we wel stellen.

Tom van 't Hek
Tom van 't Hek

Het kabinet stapelde het ene akkoord op het andere, bluste de nodige politieke brandjes, nationaliseerde een bank, parkeerde de Fyra op een zijspoor en bezuinigde vele miljarden extra. En dat allemaal in 1 jaar. Economen geven het kabinet en dikke onvoldoende.

Betalingsgedrag van de overheid
De overheid houdt zich nog altijd enorm slecht aan de afgesproken betaaltermijn. Uit een enquête onder creditmanager blijkt dat minder dan eenderde de overheid een goede betaler noemt. Opvallend, want sinds begin dit jaar is de betalingstermijn voor de overheid wettelijk vastgesteld. Daarom bellen we met het Verbond van credit management bedrijven, die de enquête uitvoerden, en aan MKB Nederland vragen we wat nou de gevolgen zijn van dit gedrag.

Egyptische oud-president Morsi
Uit vrees voor rellen hebben de Egyptische autoriteiten op het laatste moment de locatie veranderd. De moslimbroederschap hadden al aangekondigd te zullen demonstreren. De druk op het proces is enorm. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch schreef gisteren in een rapport dat sinds Morsi op 3 juli werd afgezet door het leger dertienhonderd mensen om het leven zijn gekomen. Morsi wordt verdacht van moord en het uitlokken van geweld.

En in Engeland is de kerk weer helemaal terug?
Ja, maar niet de traditionele kerken, maar eentje zonder god. Er is namelijk een kerk in Londen, de Zondagse Assemblee, waar alle deelnemers strikt ongelovig zijn.

Oud-gedeputeerde van Noord-Holland Ton Hooijmaijers voor de rechter
Hij wordt verdacht van fraude, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zou bijvoorbeeld 1,6 miljoen euro aan smeergeld hebben aangenomen. We kennen Hooijmaijers van het debacle dat Noord-Holland tijdens de kredietcrisis in 2008 78 miljoen euro dreigde te kosten door het omvallen van de IJslandse Landsbanki.

De Ochtendspits met Tom van 't Hek, van 06:00 tot 09:30 uur.

Gerelateerde artikelen