De Ochtendspits20 sep '16 12:56

20 september | Nijpend tekort aan kinderopvangplaatsen dreigt

Auteur: BNR Webredactie

De wachtlijsten in de kinderopvang lopen weer flink op en daarmee zijn we weer helemaal terug bij af, zegt BOinK, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het aantal kinderen in de kinderopvang is dit jaar enorm gestegen: ruim 40.000 meer dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken. Dat zorgt voor flinke wachtlijsten in met name de grote steden.

Een krappe voldoende krijgt het kabinet Rutte II nog wel van de meeste mensen, maar de zesjescultuur is aan de orde van de dag in Den Haag. Uit onderzoek dat BNR liet uitvoeren onder duizend respondenten, komt veel teleurstelling en frustratie naar voren. En hoewel de meeste mensen het kabinet dus wél een voldoende geven, is het gemiddelde rapportcijfer dat dus niet. Tjerk Eilander, research consultant bij onderzoeksbureau MWM2, leest een aantal van de ongezouten toelichtingen voor die respondenten over het kabinet ventileerden.

Ze zijn traag en niet onafhankelijk: dat is de kritiek op Nederlandse inspectiediensten. SP-kamerlid Ronald van Raak pleit daarom voor één nationale inspectie. De voorzitter én de oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, Pieter van Vollenhoven en Tjibbe Joustra, hebben grote kritiek op de inspectiediensten. Zij noemen ze traag en niet onafhankelijk, en vinden dat het onderwerp hoger op de politieke agenda moet.

Bijna alle Nederlandse ondernemingen krijgen te maken met een datalek, meldt Lloyd's. Volgens Benelux regiomanager Ralph van Helden komt hier geen verbetering in, maar moeten we er gewoon aan wennen. 'Het is niet de vraag óf je ermee te maken krijgt', waarschuwt Van Helden. 'Je krijgt ermee te maken.' De Lloyd-manager verwacht dat we over vijf jaar zelfs boven de 94% datalek zitten.

Gerelateerde artikelen