De Ochtendspits22 sep '16 12:54

22 september | Kroes zette met nevenfunctie pensioen op het spel

Auteur: BNR Webredactie

SP-Europarlementariër Dennis de Jong, mede-voorzitter van de commissie Transparantie, wil bekijken of het pensioen van oud-eurocommissaris Neelie Kroes kan worden ingetrokken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Kroes was gedurende haar termijn als Eurocommissaris van Mededinging in strijd met Brusselse regels bestuurder van een vennootschap op de Bahama's, blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad en Trouw. De Jong wil in een gesprek met Eurocommissaris Frans Timmermans bekijken in hoeverre financiële sancties tegen Kroes tot de mogelijkheden behoren. 

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil het belastingsysteem vereenvoudigen. Zo moet het geschuif van leningen tussen verschillende boxen makkelijker worden. Dit blijkt uit zijn plannen en brieven aan de Tweede Kamer. Daarnaast is er goed nieuws voor kleinere ondernemers. Wiebes wil de belasting op bedrijfswinst namelijk verlagen. Om dat te bereiken wordt het bedrag dat in het laagste tarief van 20 procent valt, de komende jaren verhoogd van 150.000 naar uiteindelijk 350.000 euro.

ING heeft een lening van 300 miljoen euro verstrekt aan Uniper, eigenaar van kolen- en gascentrales. En dat terwijl de bank in 2015 een beleid heeft aangenomen waarin het zegt geen nieuwe kolencentrales meer te financieren. ING rekt zijn eigen uitspraken tot het uiterste uit, zegt Ike Teuling van de Eerlijke Bankwijzer. 'Ze zeggen dat ze niet investeren in bedrijven die meer dan 50 procent kolencentrales, nou: Uniper heeft 47 procent kolencentrales.'

Gerelateerde artikelen