De Ochtendspits23 sep '16 14:40

23 september | Nederlandse koppositie zuinige auto's staat op het spel

Auteur: Thijs Baas

Nederland gaat zijn koppositie in Europa op het gebied van zuinige auto’s verliezen. Daarvoor waarschuwt BOVAG. Uit nieuwe gegevens van BOVAG en de RAI Vereniging blijkt dat de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s vorig jaar nog laag was, maar daar komt flinke verandering in.

Voor zeer zuinige auto's, die in 2015 op kenteken werden gezet, golden bijtellingstarieven van 7 tot 14 procent. Daarnaast was er in 2015 een tarief van 4 procent bijtelling voor vol-elektrische auto's en geldt dit jaar ook nog een tarief van 15 procent voor de allerzuinigste modellen.

Nederland gaat zijn koppositie in Europa op het gebied van zuinige auto’s verliezen. Daarvoor waarschuwt BOVAG. Uit nieuwe gegevens van BOVAG en de RAI Vereniging blijkt dat de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto’s vorig jaar nog laag was, maar daar komt flinke verandering in. Voor zeer zuinige auto's, die in 2015 op kenteken werden gezet, golden bijtellingstarieven van 7 tot 14 procent.

Voor het eerst tekent zich een Kamermeerheid af voor het initiatiefwetsvoorstel van D66 om wietteelt legaal te maken. Het voorstel zou een einde moeten maken aan de zogeheten achterdeurproblematiek. In het Algemeen Dagblad spreken zowel de PvdA als VNL zich uit voor de regulering van wietteelt. In Nederland is nu het gebruiken van wiet toegestaan, net als het gereguleerd verkopen ervan, alleen het produceren van wiet is niet legaal. Een initiatiefwetsvoorstel van D66 om daar wat aan te veranderen ligt er al een tijdje.

Gerelateerde artikelen