10 november | Bedrijf achter NIPT-test misbruikt medische gegevens

De Ochtendspits10 nov 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Foto ANP
Foto ANP

Vrouwen die invullen dat er kanker in de familie voorkomt, worden maanden - soms jaren - na de test benaderd voor een preventieve kanker-screening. Die test kost 359 euro. Hiermee overtreedt dit Belgische commerciële laboratorium de Nederlandse en Europese privacywetgeving, zo zeggen gezondheidsrechtexperts en juristen tegen BNR. Voor het gebruik van persoonlijke (medische) gegevens voor andere doeleinden moet altijd expliciet toestemming gevraagd worden. Dat is in dit geval niet gebeurd.

Bij het ZZP-loket van het CDA en ondernemersvereniging ONL zijn in korte tijd ruim 150 meldingen binnengekomen. Ze komen van kleine zelfstandigen die door de wet DBA in moeilijkheden zijn gekomen. Hans Biesheuvel is voorzitter van ondernemersvereniging ONL en vindt het aantal meldingen best veel. 'Het zijn vooral kwalitatief goede meldingen. Het zijn niet alleen meldingen van ZZP'ers, maar ook van hun opdrachtgevers. Vaak grote opdrachtgevers die écht in de problemen zijn gekomen door deze overhaast ingevoerde wet.'

In het stadsdeel Manhattan in New York zijn vannacht duizenden demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde staten. De tegenstanders van de Republikein roepen leuzen als 'not my president'. Ook in Chicago verzamelden zo'n duizend mensen zich bij het Trump International Hotel en Tower. Volgens correspondent Reinout van Wagtendonk zijn het 'pop-up demonstraties' die spontaan zijn ontstaan en waar mensen via Facebook worden opgetrommeld.