11 november | Geen NIPT meer bij Nederlandse ziekenhuizen

De Ochtendspits11 nov 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Foto HH/Olivier Middendorp
Foto HH/Olivier Middendorp

Het gaat om OLVG en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam. Ook het Westfries Gasthuis in Hoorn stopt de samenwerking met het Belgische laboratorium. In deze ziekenhuizen werd de NIPT (de Niet-Invasieve Prenatale Test) uitgevoerd, waarmee zwangere vrouwen kunnen nagaan of hun ongeboren baby het syndroom van Down heeft. Het nieuws dat GENDIA, het bedrijf achter de test, de medische gegevens gebruikt om de vrouwen een kanker-risicotest aan te bieden, vinden de ziekenhuizen onacceptabel.

PvdA Tweede-Kamerlid Ahmed Marcouch gaat Kamervragen stellen over de houding van PSV. Dat vertelde de politicus vanmiddag tegen BNR. De club maakte eerder vandaag bekend niet te willen meewerken aan het Spaanse justitiële onderzoek naar enkele supporters van de voetbalclub. In maart dit jaar gooiden supporters van PSV muntjes naar bedelaars in Madrid. De beelden die werden gemaakt van dit incident gingen de hele wereld over en veroorzaakten veel ophef.

Bpost liet onlangs weten 2,5 miljard euro te willen bieden voor PostNL, maar het Nederlandse bedrijf heeft meer vertrouwen in een zelfstandige strategie. Daarnaast is het bod te laag en te riskant voor de aandeelhouders van PostNL en zijn de niet-financiële voorwaarden te vrijblijvend. PostNL zet ook zijn vraagtekens bij de grote vinger die de Belgische overheid door deze overname in de pap zou krijgen. België is nu voor 51 procent eigenaar van Bpost. Dat zou na overname van PostNL afnemen tot 40 procent, maar dat neemt volgens PostNL niet weg dat de overheid nog steeds controle zou kunnen uitoefenen.