De Ochtendspits10 mei '17 15:28Aangepast op 29 mei '17 14:00

10 mei | Trump gooit FBI-chef eruit

Auteur: Thijs Baas

De Amerikaanse president Donald Trump heeft FBI-chef James Comey ontslagen. Hij deed dat op advies van minister van Justitie Jeff Sessions en zijn plaatsvervanger Rod Rosenstein.

Trump heeft Comey laten weten dat hij 'niet langer in staat is leiding te geven aan de FBI'. De president noemt in zijn brief expliciet dat hij 'het zeer op prijs stelt' dat Comey hem tot drie keer toe heeft laten weten dat de FBI geen onderzoek naar hemzelf doet. Maar dat gegeven verandert niets aan zijn besluit.

Langdurig werklozen

Hoewel de arbeidsmarkt sterk aantrekt komen langdurig werklozen maar moeilijk aan een baan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2016 waren er nog altijd ruim 200.000 langdurig werklozen. Dat is twee keer zoveel als in 2008, voor het uitbreken van de crisis. Het aantal langdurige werklozen nam in 2016 af met 43.000 personen, maar het aantal was nog altijd het dubbele (216.000) van het aantal werklozen in 2008 (95.000).

Rijke Nederlanders

Rijke Nederlanders zullen hun bezit naar het buitenland brengen, als hun gegevens openbaar worden gemaakt. Daarvoor waarschuwt FBNed, de vereniging voor familiebedrijven. De aanleiding is een wetsvoorstel van minister Dijsselbloem van Financiën, die bedoeld is om witwassen en financiering van terreur tegen te gaan met een openbaar eigendomsregister. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag.

Gerelateerde artikelen