#10 De netbeheerder

BNR Energie 10 mrt 201735 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Maar voor Remco de diepte in gaat, vraagt hij Thijssen om uit te leggen wat de verhouding tussen beide bedrijven is en welke verantwoordelijkheden waar liggen en deelt hij een plaagstootje uit, want Thijssen werkte ook lang voor de NS. Heeft ze nooit bij een bedrijf willen werken waar klanten uit vrije wil voor kiezen?

Thijssen wil ook nog wel even reageren op de uitlatingen in het AD van Remko Bos, directeur Energie van de Autoriteit Consument en Markt. Hij wil meer mogelijkheden om netbeheerders te controleren nu zij steeds met hun start-ups steeds meer op de commerciële markt begeven. Wil Remco echt een eerlijk antwoord op die kritiek? Thijssen: 'We staan voor groote uitdaging mensheid. Het is toezichthouder onwaardig als hij in zo’n gevoelig dossier partij kiest.' Zij denkt juist dat de activiteiten van Liander voorkomen dat er allemaal nieuwe monopolies ontstaan op de energiemarkt, zoals bijvoorbeeld het monopolie dat de leveranciers van laadpalen hebben.

Als dit onderwerp is behandeld richten ze hun blik op de toekomst. Wat moet er gebeuren na 15 maart? Volgens Thijssen hebben bedrijven en consumenten behoefte aan stabiliteit en doorzettingsmacht en ze vraagt zich af of de politiek dat georganiseerd krijgt. Politici hebben te vaak een korte horizon. Om de energietransitie te realiseren pleit ze voor een Klimaatwet gecombineerd met een aanpak die lijkt op het deltaplan. Dan moet de transitie in 2050 toch te voltooien zijn.

 

- BNR Energie wordt mede mogelijk gemaakt door KVGN

Gast:
Ingrid Thijssen, bestuurslid Alliander, verantwoordelijk voor Liander, @IngridThijssen
Host:
Remco de Boer, @remcodb

Abonneren
Mis geen enkele aflevering van BNR Energie en abonneer je via jouw favoriete app:
BNR-app voor iOs
BNR-app voor Android
Spotify
iTunes
RSS feed