BNR In Alle Staten9 jun '16 16:10Aangepast op 10 jun '16 14:08

War for talent nekt Silicon Valley

Auteur: Derk de Vos

Het vinden van voldoende ingenieurs  is op dit moment de grootste uitdaging in Silicon Valley en San Francisco. Bedrijven die actief zijn in deze twee startup hubs in Californië tasten steeds dieper in de buidel in de strijd om talent.

Er is momenteel een groot tekort aan ingenieurs in zowel Sillicon Valley als San Francisco. Deze twee startup-bolwerken liggen zo´n zestig kilometer bij elkaar vandaan, wat voor Amerikaanse begrippen heel dichtbij is. Beide plekken kampen met dezelfde uitdaging, namelijk het aantrekken van voldoende hoogopgeleid personeel.

De belangrijkste reden dat bedrijven er niet in slagen voldoende personeel aan zich te binden, zijn de hoge woningprijzen in omgeving van San Francisco. Deze stad is de wijk Manhatten in New York al voorbij gestreefd als de duurste plek om te wonen in Amerika, en die hoge woonkosten schrikt mensen af, constateert journalist Annie Gaus van de San Francisco Business Times. “Men vraagt zich af waarom ze vierduizend dollar per maand aan huur zouden betalen in San Francisco terwijl je soortgelijk werk ook in Denver of Austin vindt, waar de kwaliteit van leven ook nog eens beter is.”

Gelukkig is niet alleen de werknemer de dupe van de hoge huurprijzen San Francisco en omgeving, ook de werkgever voelt het in de portemonnee. Dat komt door een Amerikaans principe, legt Frans den Broeder van de International Desk van Rabobank Californië uit. “Als jij gaat solliciteren bij een bedrijf en ze vragen je in de buurt te komen wonen waar het veel duurder wonen is dan in de rest van het land, dan moeten ze je ook een toeslag geven om je te compenseren voor de veel hogere kosten van levensonderhoud.”

Gerelateerde artikelen