Mobility Week16 sep '16 11:48Aangepast op 25 aug '17 15:09

Groninger fietst ruim twee keer zoveel als Flevolander

Auteur: Jessy Faas

Inwoners van Flevoland fietsten gemiddeld 498 km in 2015, erg weinig in vergelijking tot koploper Groningen met 1199 km.

Dat blijkt uit cijfers van CBS en een analyse van BNR en Esri, een technologiebedrijf dat werkt met geo-informatie. Andere fiets-provincies zijn Zeeland, Drenthe en Noord-Holland. Ook in overige provincies wordt veel gefietst, alleen in Limburg en Flevoland fietste men minder dan 800 km per inwoner in 2015.

Flevoland is een echte forensenprovincie, waar de meeste mensen lange afstanden afleggen met de auto of openbaar vervoer. Dit kan een verklaring zijn voor het lage aantal kilometers dat mensen daar afleggen op de fiets. Het aantal kilometers dat er per inwoner in Limburg wordt gefietst varieert per jaar behoorlijk. 

In de onderstaande kaart kan je het gemiddeld aantal gefietste kilometers van inwoners per provincie bekijken. Kilometers die zij buiten hun eigen provincie maken tellen mee bij de kilometers van de provincie waar men woont. In de pop-up staat ook het gemiddelde aantal kilometers in de jaren voor 2015; deze kun je zien door de cursor over de punten in de grafiek te bewegen.

Gerelateerde artikelen