Hemmen20 jan '12 11:47

University College redt universiteit

Auteur: Fleur de Bruijn

Omdat prestigieuze universiteiten als Berkeley en Harvard colleges op internet zetten, is de functie van de grootschalige Nederlandse universiteit in gevaar.

Dit zei Hans Adriaansens, decaan en oprichter van Roosevelt Academy in Middelburg, in een gesprek met BNR’s Paul van Liempt: “Wat is de toegevoegde waarde van een grote, anonieme universiteit”.

Menselijke interactie
Adriaansens richtte in 1998 Nederlands eerste college naar voorbeeld van Britse en Amerikaanse universiteiten: Utrecht University College. Als antwoord op zijn eigen vraag waarom het verschil in rendement tussen een gerenommeerde universiteit als Princeton en de Nederlandse universiteiten zo groot is. Socioloog Adriaansens vond het antwoord op zijn eigen vraag in menselijke interactie en het gebrek daaraan op de Nederlandse universiteiten.

Volgens hem heeft men vijftig procent van de intellectuele ontwikkeling te danken aan de medemens. Kleinschaligheid is daarom noodzakelijk. Het gaat dus volgens hem om de context waarin je studenten zet. Want als diezelfde studenten in Amerika gaan studeren, halen ze een hoger rendement: “als je Cruyff in een zwembad gooit, zie je niet dat hij zo goed kan voetballen.” Tegen de heersende moraal, prijst Adriaansens het niveau van studenten en docenten op Nederlandse universiteiten.

Verketterd in het verleden
Ook vond Adriaansens het onderwijs te versnipperd en gespecialiseerd, met te weinig relevantie voor de arbeidsmarkt. Hij is eerst ‘verketterd’, maar pleitte al vroeg voor invoering van het Angelsaksische bachelor-masterstelsel. “Het is in naam gebeurd in 2002, tegelijk met de rest van Europa, maar de universiteiten hebben weinig meer gedaan dan opleidingen in tweeën knippen en er de naam bachelor en master op plakken.”

Dat zag hij aankomen, dus voegde hij prompt de daad bij zijn eigen rapport, wist een kazerneterrein in Utrecht van Defensie los te peuteren en begon zijn eigen ‘schooltje’. Zes jaar later trok hij met zijn Roosevelt Academy in het historische stadhuis van Middelburg.

Goed zonder God
Adriaansens vindt het bijzonder dat er zoveel verschillende nationaliteiten op zijn college zitten. Ook dat is heel goed voor de onderlinge contacten: Dat Israëli en Palestijnen samen bij een college zitten,  zorgt voor verbroedering”.  Een jongen uit Mali zag op de University College het licht: “Er zijn hier mensen die hebben geen God, maar toch heel aardig zijn”.

Hij bleef nog een jaar op zijn post, maar op 23 januari wordt hij 66. Dan neemt professor Hans Adriaansens echt afscheid als dean, decaan, van de Roosevelt Academy. Hij gaat zich onder andere toeleggen op het schrijven van boeken over onderwijs.

Gerelateerde artikelen