'Polare is als keten niet levensvatbaar'
De failliete boekhandelsketen Polare is ook in de toekomst niet levensvatbaar. Alleen als de juiste, ondernemende mensen afzonderlijke winkels overnemen, kunnen er 'swingende tenten' ontstaan. Dat zegt Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski tegen BNR's Paul van Liempt.
Overnemen en doorstarten: het klinkt aardig, maar Van Gelderen ziet het niet zomaar gebeuren. "Er was daar structureel iets mis. Het is de dood in de pot als er geen creativiteit is. Er wordt erg op elkaar gewacht." Hij noemt een voorbeeld: "We hadden in 2009 een grote seller in Niccolò Ammaniti. In 2010 kwam een nieuwe roman van hem uit. We vroegen aan een winkel van Polare of zij geïnteresseerd waren om iets met Ammaniti te doen in de winkel. Na twee weken hadden ze nog geen plan, want 'ze konden niets bedenken'."
Maar in feite ging het volgens Van Gelderen al mis bij de naamkeuze van de opvolger van wat ooit onder meer de boekhandels Donner in Rotterdam en Scheltema in Amsterdam waren - en later Selexyz ging heten. "Ik vind het een hele slechte naam. Het voelt raar. Het waren van oudsher de plekken waar we in eerste instantie literaire titels verkochten. Pas als er succes komt, haken ketens als Bruna en Ako in. Dus als we daar geen boeken meer kunnen verkopen, verdampt een groot deel van onze omzet, en dat is zorgelijk."
Hard werken
Een uitgeverij runnen gaat niet vanzelf, zegt Van Gelderen. "Je moet niet afwachten en achteroverleunen en denken dat een boek wel gaat verkopen. Je moet keihard werken voor de aandacht voor je boek. Veel mensen hebben een beperkte visie op wat uitgeven is. Het gaat om het scheppende proces, maar ook niet onbelangrijk is het verkopen en zorgen dat het onder de aandacht komt. Als ik bijvoorbeeld naar Bart van Aken in Gent ga, dan heb ik er echt zin in."
Over zijn eigen beroepsgroep is Van Gelderen overigens niet erg vleiend. Het uitgeversvak is buitengewoon conservatief, meent hij. "Uitgeven is een mondiale sport. Ik richt me meer op hoe internationale uitgevers werken dan hoe ze dat in Nederland doen. De perceptie over wat uitgeven is - 'een boek scheppen en dan is het klaar en verder niet te veel marketing en pr' - is in de kern het probleem van het boekenvak. Je moet ook mensen naar de winkel trekken, ze entertainen en ze adviseren."