Hemmen3 feb '14 11:56

'De Mol moet liefde van de kijker terugwinnen voor SBS'

Auteur: Thijs Baas

SBS zou veel meer moeten inzetten op het terugwinnen van de liefde van de kijker. Dat zegt SBS 6-oprichter Fons van Westerloo tegen BNR. En dat kan het best met John de Mol aan het roer. "Ik vind het volslagen bezopen dat we voor een typisch Nederlandse zender als SBS een Fin nodig zouden hebben."

Met de zender Talpa is De Mol destijds veel te vroeg gestopt, vindt Van Westerloo. "Ik herinner me zo goed dat Joop van den Ende tegen me zei: 'let op, John houdt niet van geld verliezen'. Later heeft hij toegegeven dat hij het nog anderhalf jaar had moeten doen, dan was het een groot succes geworden. Ik heb al die programma's naar RTL gehaald en die werden allemaal succesvol." 

Liefde terugwinnen
Van Westerloo sprak na de fusie van De Mol en Sanoma onder meer de eerste directeur van SBS 'nieuwe stijl' onder meer over het belang van de liefde van de kijker. Daarvoor is een identiteit nodig, en die was op een gegeven moment veel breder dan SBS in het begin was. De programma's waren niet zo slecht, met groot amusement, speelfilms en serieus drama, maar het had geen binding met de kijker. En als twee aandeelhouders dan permanent met elkaar overhoop liggen in de publiciteit, vindt de kijker het helemaal niet meer interessant."

Voor Sanoma is televisie een betrekkelijk nieuwe wereld, zegt Van Westerloo. Het is daarom niet verstandig als het Finse uitgeversconcern de leiding zou krijgen over SBS. Bovendien lijkt het bedrijf niet bereid de expertise in huis te halen die nodig is om meer zicht te krijgen op de televisiewereld. "Het is merkwaardig dat zo'n Sanoma niet even een oprichter belt die er - in alle onbescheidenheid - wel een beetje verstand van heeft."

Warner en Eyeworks
Via zijn schoonzoon heeft Van Westerloo ook zicht op de ontwikkelingen rond de overname van Eyeworks door Time Warner. Een weloverwogen deal, meent hij. "Ik vind het logisch dat ze een productiemaatschappij willen overnemen die ook internationaal furore maakt. Europese quota schrijven voor dat minstens 25 procent van de productie in Europa besteed moet worden. Het is interessant: Warner heeft in Europa weinig productiecapaciteit, dus er moet een Europese productiemaatschappij worden samengesteld."

Gerelateerde artikelen