Toegesneden behandeling voor goedkopere AWBZ
Er is in de loop der jaren veel geld gaan zitten in de AWBZ. Met meer toegesneden behandelingen moeten die kosten gedrukt worden, vindt Pim van Gool, voorzitter van de Gezondsheidsraad.
"Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat er middelen aangewend worden onder de paraplu van de AWBZ die niet meteen onder de doelstellingen vallen. Een blokje om lopen met een oudere hoeft niet per se door een hoogopgeleide te gebeuren, zonder dat je hoeft in te boeten op de kwaliteit van leven."
Leeftijd van de sterken
En daarvoor is het volgens Van Gool heel belangrijk dat uitwassen zoveel mogelijk worden uitgebannen. Een deel van de kosten die gemaakt worden zijn juist een gevolg van het feit dat het zo goed gaat. "U heeft de leeftijd van de sterken bereikt", zegt Van Gool regelmatig tegen oudere patiënten.
Ook vinden mensen tegenwoordig wel érg makkelijk de weg naar de huisarts. "Niet ieder pijntje wijst meteen op ziekte. Iedereen voelt wel wat en dat is niet meteen reden om allerlei foto's te nemen. Hetzelfde geldt voor de kosten die we spenderen aan geneesmiddelen. Dat moet je besteden aan pillen die echt te besteden aan pillen waar mensen beter van worden."
Effectief
De beschikbare middelen moeten effectief worden ingezet om verspilling van zorguitgaven de kop in te drukken. Als het over grote groepen gaat blijkt dat er in de ene regio te veel of in de andere regio te weinig wordt geopereerd, constateert Van Gool.
En dat is niet altijd een kwestie van leefstijl. Sterker nog: met het koppelen van de zorgpremie aan de levenswijze van mensen moet je zeer terughoudend zijn, meent Van Gool. "Leefstijl veranderen is niet echt eenvoudig. Soms gaat het om verslavingsziekten, waar niet iedereen op eigen kracht uit kan komen. Ik denk dat verschillende manieren van aanpak dan effectief kunnen zijn."
Wortel van de solidariteit
Mensen hebben er niet voor gekozen
in welke wijk ze geboren worden, betoogt Van Gool. "En nog altijd ligt een aantal dingen daarmee
vast. Ik denk dat een leidraad kan zijn om de gezondheidszorg zo doelmatig
mogelijk te maken. Ik denk dat je een goed oog moet hebben in het beleid voor uitwassen,
omdat die aan de wortel van de solidariteit kunnen knabbelen."