Yvo van Regteren Altena | Louis Vuitton volgens het boekje
Louis Vuitton bestaat 150 jaar, en ter ere daarvan is er een boek verschenen over de roemruchte geschiedenis van deze zeer succesvolle tassenmaker.
BNR's huissnob Yvo van Regteren Altena wil nog niet dood gevonden worden met een Louis Vuitton-petje op zijn hoofd, maar voor de geschiedenis van een modehuis is hij altijd wel te porren. In een bijdrage van Hester van Dijk.
China
Louis Vuitton is ook na 150 jaar nog ongehoord succesvol. Tot in de diepste krochten van China behaalt het tassenmerk jaar na jaar een omzetstijging van 10 tot 20 procent. Volgens Yvo van Regteren Altena zijn Chinezen net zo gefocust op stijliconen als Europeanen. "Je hebt al die beroemdheden, Sharon Stone, Joan Collins, O.J. Simpson en Posh Spice die zich vertonen met dat logo."
En hoe populair het Louis Vuitton-logo tegenwoordig ook is, de eerste decennia was er nog geen sprake van. "Het eerste goede alternatief voor de leren zware hutkoffers kwam van Louis Vuitton, die in 1854 kwam met zijn Toile Gris Trianon, een soort muisgrijzig canvas, afgewerkt met een lijm-vernisachtige substantie, waardoor het kras- en butsbestendig werd, afgewerkt met leren baantjes."
Plagiaat
En daar begon ook de eindeloze strijd tussen Louis Vuitton en de plagiaatplegers. Vuitton begon met een soort beige ondergrond met een moeilijke kleur rood, met vier rode streepjes. Toen dat ook werd nageaapt, was in 1888 de introductie van het Damier-patroon aanleiding om de eigen ontwerpen te deponeren ('breveter').
Maar pas in 1896 kwam het LV-patroon, met een klavertje en de initialen van de grondlegger. Het was niet eens Vuitton zelf die daarmee op de proppen kwam, het was zijn kleinzoon...