RAI: Samenwerking gemeente essentieel
Er wordt flink bezuinigd op bedrijfsevenementen, maar de Amsterdamse RAI toont zich vooralsnog aardig crisisbestendig. Hoe kan het dat het beurscomplex haar hoofd zo makkelijk boven water houdt?
Directeur Hans Bakker doet tegenover BNR's Paul van Liempt een boekje open over het beleid van zijn evenementenorganisatie. Het afgelopen jaar steeg de omzet met zeven procent en maakte de RAI 3,4 miljoen euro winst.
Huishoudbeurs
Volgens Bakker is dit vooral bewerkstelligd door de focus op meerdaagse, internationale evenementen. "De corporate events lopen terug. Grote exposities kunnen soms wel tien dagen duren. Al onze internationale beurzen zijn gegroeid. De huishoudbeurs is een goed voorbeeld."
Daarnaast werkt het in het voordeel van de RAI dat hun meeste beurzen marktleidend zijn. "Bedrijven wil graag dat hun personeel in ieder geval bij het nummer één evenement binnen de branche aanwezig is. De nummer twee, drie en vier vallen dan eerder af."
Buitenland
De markt voor bedrijfsevenementen ziet Bakker voorlopig niet aantrekken. "Er wordt snel op bezuinigd door bedrijven, hoewel ze qua customer relationship zeker een functie hebben. Tot 2014 zie ik geen toename tegemoet. Vandaar dat we blij zijn dat we daar vrij onafhankelijk van zijn geworden."
De RAI exploiteert ook een deel van de eigen evenementen naar het buitenland. "Voor de schoonmaakbeurs ISSA/Interclean staan we met onze exposanten ook in China en India."
Uitbreiding
Volgend jaar zal de RAI verder worden uitgebreid met een nieuw, multifunctioneel gebouw. In 2018 moeten er ook een parkeergarage en een eigen hotel op het terrein staan. Dat laatste is volgens Bakker vooral nodig om te kunnen wedijveren met Amerikaanse concurrenten. "Die hebben meestal een eigen hotel naast hun congrescentrum. Daarmee gaat een lange wens in vervulling."
Overheid
Een soepele samenwerking met de gemeente is volgens Bakker essentiëel om verder te komen. Je moet volgens hem je functie voor de stad aantonen. "Als er een euro in de RAI wordt uitgegeven staat dat gelijk aan vier euro in de stad aan hotels, taxi's en eten. Dat levert tussen de 600 miljoen en een miljard op. We hebben dus wel een functie, maar dat wil niet zeggen dat je de overheid moet zien als orgaan dat er voor jou moet zijn."
Volgens Bakker is het beter in gesprek te gaan en een analyse maken van wat de overheid wil. "Wij hebben ingespeeld op wat de overheid met de Zuidas voorheeft. Je kunt een vergunning aanvragen of naar de doelstelling van het orgaan kijken en je aanvraag aanpassen naar wat wel en niet kan. Je moet zorgen dat jouw zaak in het verlengde ligt van hun belangen. En het is tweerichtingsverkeer: men wil daar ook over jouw problemen praten."