Hemmen9 dec '11 11:28

BNR Paul van Liempt | Zijlstra: Afstand tot cultuur is voordeel

Auteur: Marjan van den Berg

Hij hoeft echt niet alles van cultuur te weten. Afstand tot het 'veld' is goed, zeker als je fors moet bezuinigen. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) sprak vrijdagochtend bij BNR's Paul van Liempt uitgebreid over de bezuinigingen op cultuur en over de kwaliteit van het onderwijs.

De aangekondigde bezuinigingen in de cultuursector (200 miljoen euro) ontketenden een storm van boze reacties in het land. En dat bij een staatssecretaris die zelf groot liefhebber is van Metallica en Dan Brown. Toch is zijn belangstelling breder dan dat, zegt Zijlstra, en dat komt deels door de portefeuille Cultuur.

Afstand
Toch is het houden van enige afstand tot de sector volgens Zijlstra een voordeel bij het doorvoeren van de bezuinigingen. Dat demonstreerde hij in de uitzending door niet te weten wie de nieuwe artistiek directeur van het Nederlands Danstheater is (Paul Lightfoot) en wie de schilder is van het schilderij 'De Schreeuw' (Edvard Munch).

Zijlstra vindt niet dat hij dit allemaal hoort te weten. Hij vindt ook dat hij zelf niet uit de 'inner circle' van de culturele wereld hoeft te komen. "Ik ben niet zo van de name dropping (.........) Het mooie van cultuur is, dat iedereen daarin kan vinden wat hij of zij daarin ziet."

Langstudeerdersboete
Volgens de staatssecretaris ligt het rendement van Nederlandse studenten internationaal gezien laag. Gemiddeld kost een studie 6.000 euro meer dan een student betaalt, zegt Zijlstra. "De belastingbetalers betalen dat. Als je er veel te lang over doet, houdt het een keer op."

Zijlstra was zelf langstudeerder. In die hoedanigheid liep hij stage op de Antillen. Die studie liep enigszins uit. Zijlstra: "Als de langstudeerdersmaatregel er in mijn tijd was geweest, was ik geen langstudeerder geworden."

Prestatiebeloning
Het kabinet wil ook dat leraren meer worden beoordeeld op hun prestaties. Om dat te bereiken, wordt er geëxperimenteerd met verschillende vormen van prestatiebeloningen in het onderwijs. Hierbij bepaalt de school of iemand een excellente docent is.

Zijlstra wil dat het personeelsbeleid in het onderwijs professionaliseert. "De helft van de scholen voert geen functioneringsgesprekken met leraren." Het kabinet wil dat alleen de beste leraren voor de klas komen te staan. Daarom moet in de toekomst ook iedere docent een Master halen.

Extra bezuinigingen
Zijlstra hield over de berichten dat het kabinet nog meer bezuinigingen wil gaan doorvoeren, de kaken stijf op elkaar, omdat dit pas in de Voorjaarsnota aan de orde komt. "We zien dat de werkelijkheid over de eurocrisis en andere zaken ongeveer per dag verandert. Wij willen gewoon een gedegen besluit nemen."

Gerelateerde artikelen