Hemmen31 okt '12 08:34Aangepast op 31 okt '12 19:33

BNR Paul van Liempt | Sport, doping en de thuisdierendokter

Auteur: BNR Webredactie

Het nieuwe kabinet heeft de Olympische ambities van Nederland naar beneden bijgesteld: Nederland wil ze niet meer organiseren. Wat vindt directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF daarvan?

Dielessen, te gast in BNR Paul van Liempt, krijgt ook de vraag voorgelegd hoe we het gebruik van doping kunnen aanpakken. Is de wielersport een uitzondering of zijn er ook dopingnetwerken in andere sporten die moeten worden opgerold?

Ook praat hij over de ambitie van het NOC*NSF om heel Nederland aan het sporten te krijgen.

Verder:

Ondernemers die succesvol zijn in Nederland, dromen vaak van de VS. Joren van der Pluijm volgde deze droom en breidde zijn bedrijf tweeënhalf jaar geleden uit naar Amerika. If you can make it there, you'll make it anywhere, is de gedachte. Maar is dit wel zo makkelijk? Hij bedacht De Pluim: een alternatief voor het kerstpakket; een bon waarmee iemand leuke dingen kan doen of kopen. Nu heeft hij zijn bedrijf onder de naam Wish Wish uitgebreid naar Amerika. Waarom?

Het begon als vriendendienst, maar is uitgegroeid tot een bloeiende praktijk: de thuisdierendokter. Met de komst van de mobiele huisdierenpraktijk zijn wachtkamers met honden en katten in plastic mandjes verleden tijd. Marieke Koehorst komt erover praten.

De buurt waar u woont, bepaalt mede uw BMI. Dat blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum. Toch is de GGD geen vaste partner aan de tafel van stadsontwikkelaars. Jammer, zegt stedenbouwkundige Menno Moerman. Hij raakte gegrepen door de connectie tussen wonen en gezondheid, en spreekt er volgende maand over op het eerste congres over dit onderwerp. Verslaggever Hester van Dijk wandelde met hem door een heel gezonde wijk in Amsterdam-West.

En in het economenpanel: Pieter Gautier, hoogleraar macro-economie van de arbeidsmarkt, Valentijn van Nieuwenhuijzen, Hoofd Strategie bij ING Investment Management en Eric Bartelsman, hoogleraar economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Aan dit drietal onder meer de vraag: Slaat het nieuwe regeerakkoord een brug naar economische voorspoed?

Gerelateerde artikelen