Duitse investeringen in toponderzoek als lichtend voorbeeld
Nederland moet net als Duitsland fors investeren in universitair onderzoek. Daarvoor pleit vertrekkend bestuursvoorzitter Yvonne van Rooy van de Universiteit Utrecht op BNR.
"Duitsland doet het verreweg het beste van alle landen in Europa. De kabinetten-Merkel hebben ook heel stevig bezuinigd, maar het enige terrein waar extra in geïnvesteerd wordt in Duitsland is in onderzoek [...] Wat ik dus bepleit is dat al die commissies uit de Tweede Kamer naar Duitsland gaan om te kijken hoe ze het daar aanpakken. Om te horen van de Duitsers zelf hoe belangrijk investeringen in onderzoek zijn.", zo zegt Van Rooy bij BNR Paul van Liempt.
Groei door onderzoek
In Nederland staan de onderzoeksbudgetten juist onder druk, omdat de FES-gelden over anderhalf tot twee jaar opdrogen, dat zijn de aardgasopbrengsten waarmee onderzoek gefinancierd wordt. Maar dat lijkt niet door te dringen tot onze politici, zegt van Rooy, ooit zelf staatssecretaris: "Het is heel zorgelijk dat in Nederland het besef ontbreekt dat investeringen in onderzoek belangrijk zijn" Volgens haar verliest Nederland duizenden jonge onderzoekers (AIO's) als er geen extra geld beschikbaar komt.
Excellente initiatieven
Die investeringen in onderzoek verdienen zich volgens Van Rooy uiteindelijk vanzelf weer terug in economische groei: "Daar moeten we absoluut de komende jaren zwaarder op inzetten". Ze vindt het dan ook belangrijk dat toponderzoek volop de ruimte krijgt, net als bij de Duitsers: "Excellente initiatieven hebben ze daar ontwikkeld. De beste universiteiten krijgen meer geld."
Duitsers kunnen ook van ons leren
Overigens is Duitsland niet in alles het lichtend voorbeeld, zegt Van Rooy tegen Paul van Liempt: "Ze kunnen bij ons leren hoe je modern, innovatief unversitair hoger onderwijs vormgeeft, want daar zijn wij echt beter in." Ze wijst erop dat veel Duitse studenten naar Nederlandse universiteiten komen om colleges te volgen.
Vrouwelijke opvolger?
Yvonne van Rooy vertrekt dit najaar bij de Universiteit Utrecht. Ze gaat aan de slag als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Van Rooy wil geen namen noemen van mogelijke opvolgers, maar zou het wel goed vinden als het weer een vrouw wordt: "Het is goed dat ook aan de top van de universiteit een balans is tussen mannen en vrouwen. Zo'n mix laat zien dat je toch een andere werksfeer krijgt. Wat mij betreft zou een vrouw natuurlijk wel heel mooi zijn."
Mogelijk wordt dat wetenschapster en SER-kroonlid Louise Fresco. Zij wordt veelvuldig getipt als nieuwe bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht .