Gokpolitie jaagt op matchfixing-spook
De onlangs opgerichte Kansspelautoriteit doet onderzoek naar matchfixing: "We zeggen altijd braaf in Nederland komt het niet voor, maar daar ben ik niet zeker van, dus dat gaan we nu onderzoeken.", zegt voorzitter Jan Suyver op BNR.
De op 1 april opgerichte gokwaakhond bespreekt maandagochtend de opzet van het door minister Schippers aangekondigde onderzoek naar het manipuleren van sportwedstrijden: "We hebben ook onze deskundigheid en hulp aangeboden bij het onderzoek. Dat wordt ook aanvaard. Toevallig vanochtend vindt er een besprekening plaats om dat onderzoek op te zetten. En daar zal de kansspelautoriteit ook aan deelnemen. Want er is veelal een relatie met gokken en dan kom je toch bij de kansspelautoriteit uit. Bij de deskundigheid die we op het bureau hebben", zo zegt voorzitter Jan Suyver van de Kansspelautoriteit bij BNR Paul van Liempt.
Schippers wil duidelijkheid
Minister Schippers besliste begin deze maand dat er een groot onderzoek komt naar mogelijke matchfixing in Nederland komt. Ze heeft geen concrete aanwijzingen dat er in ons land misstanden zouden zijn, maar ze wil volstrekte duidelijkheid gezien de internationale ontwikkelingen. Bij matchfixing gaat het om sporters en officials die tegen betaling de uitslag van wedstrijden manipuleren, zodat vaak grote illegale goksyndicaten forse bedragen kunnen opstrijken.
Ongrijpbaar spook
Suyver durft niet te garanderen dat matchfixing helemaal uitgebannen kan worden: "We weten allemaal dat matchfixing een soort spook is dat er is, maar dat vrijwel niet grijpbaar is. Heel moeilijk in kaart te brengen. We hebben Italië natuurlijk als voorbeeld en we hebben eerder voorbeelden in Duitsland en Belgie. We zeggen altijd braaf 'in Nederland komt het niet voor of we weten het niet'. Maar daar ben ik niet zeker van, dus dat gaan we nu onderzoeken. Dus eerst maar even de feiten boven tafel brengen. Dat lijkt me de eerste opgaaf."
Aanpak illegale goksites
Een ander belangrijk speerpunt van de Kansspelautoriteit is het aanpakken van online gokken, dat verboden is in Nederland. In gesprek met Paul van Liempt zei Suyver dat hij nog geen reacties heeft gehad op de brieven die hij heeft gestuurd naar goksites die hun diensten in het Nederlands aanbieden. Die krijgen 2 maanden de tijd hun aanbod aan te passen voordat boetes volgen. Als bedrijven zich netjes aan de regels houden, hebben ze ook veel meer kans om een Nederlandse vergunning te krijgen als online gokken in de toekomst wordt gereguleerd, zegt Suyver: "De kans op het krijgen van een vergunning ooit, wordt groter als je nu braaf bent."