Hemmen8 feb '12 11:09

Generatie Z is oplossingsgericht

Auteur: Anne-Greet Haars

De man die de Willem Arondeus-lezing zou geven, René Boender, was te gast bij Paul van Liempt. Boender is een veelgevraagde spreker en motivator. Zijn laatste boek gaat over de generatie Z.

René Boender was gevraagd om de Willem Arondeus-lezing te geven in Noord-Holland. Vervolgens verscheen er op 22 december de volgende tweet van Hero Brinkman: "Deze klimaatgoeroe vraagt rond 6500 euro voor lezing van half uurtje. Compleet over de top. Graaier!"

Pers
“Ik heb gewacht tot de storm zou overwaaien, maar dat gebeurde niet”, zegt Boender. Vervolgens werd Boender beschuldigd dat hij 27.000 euro vroeg voor de lezing, terwijl er een bedrag van 5200 euro was afgesproken, inclusief 200 boeken. De pers gooide zich ook op het verhaal; het belandde onder andere op de voorkant van het Parool.

Bedreiging
Vervolgens werd Boender ook via de telefoon benaderd. “De heer Ringelman van de PVV belde mij om uit te leggen waarom hij vond dat ik niet naar Haarlem mocht komen voor de lezing. Er werd ook op me gescholden dat ik een linkse graaier zou zijn en een milieu goeroe die niet weet hoe het werkt”. Ook op het huisnummer werd er vaak gebeld. Op gegeven moment werd de vrouw van Boender flink bedreigd, wat de druppel was voor Boender: “Dit wordt te erg, ik trek mij terug totdat ik weet dat de PVV er wel achter staat dat ik de lezing doe”.

Gezwicht
Thomas von der Dunk is vorig jaar ook onder druk gezet maar heeft uiteindelijk wel de lezing gegeven in de openlucht. Von der Dunk vond dat Boender het wel had moeten doen en dat hij nu gezwicht is voor de druk van de PVV. Boender ziet dit anders.”Ik zwicht niet voor de druk van de PVV, maar ik zwicht wel als ze te dichtbij komen in je privéomstandigheid. Dan moet je jezelf durven opofferen.”

Generatie Z
René Boender is een veelgevraagd spreker en motivator bij grote bedrijven. Zijn boeken horen tot de best verkopende managementboeken van dit moment. Zijn laatst verschenen boek gaat het over Generatie Z (geboren tussen 1992 en 2010).

“Generatie Z is de laatste generatie die we gaan typeren. Dit is de generatie Zelf: ze bepalen zelf wat ze willen.” Tevens denken ze dat ze ouder worden dan 100 en dat ze het beter krijgen dan hun voorouders.

Mobiele telefoon
“Als ze ’s ochtends opstaan is hun mobile device het belangrijkste. Het is belangrijker dan eten en drinken”, vervolgt Boender. “Ze zullen daarom ook altijd doorwerken. Werk en privé gaan dwars door elkaar heen lopen. Het mooie van generatie Z is dat ze niet de regels willen verbreken, maar buigen. Ze zijn veel meer oplossingsgezind.”

Gamen
Er bestaan veel vooroordelen over deze generatie: het zouden gamende bankhangers zijn. Maar Boender kijkt hier anders tegen aan: “Gamen is juist enorm belangrijk. Het helpt ze omgaan met de elektronica. De generatie is ‘technotolerant’. Ze zijn niet verwend, maar gewend aan het leven met internet.”

Privacy
“De generatie Z vindt het niet erg dat je achter de voordeur moet kijken om in te grijpen. Privacy is geen probleem om excessen te voorkomen", legt Boender uit. "Ze denken: alles wat ik in mijn hoofd heb is van mij. Als ik het ergens heb neergezet, dan is het publiek domein.”

Gerelateerde artikelen