BNR Paul van Liempt | Oekraïne: business-kansen te over
Oekraïne kan nog een lastig land zijn om te ondernemen, maar biedt wel ongekende mogelijkheden voor iedereen die sterk in zijn schoenen staat.
Vrijdag, op de dag van de EK-loting kwam BNR Paul van Liempt live vanuit het Olympisch Stadion in Kiev, waar volgend jaar de EK-finale wordt gespeeld.
Het Nederlandse bedrijfsleven scoort goed in Oekraïne en we zijn er één van de grootste investeerders. Over onze kansen op economisch gebied sprak Paul met Erik Versavel, countrymanager ING Oekraïne, Rogier van Tooren, ambassademedewerker in Oekraïne en Carel Breen van Amsterdam Arena Advisory, dat advies leverde aan Oekraïense stadions.
Stemming
Voor dit en volgend jaar verwachten bankiers in het land 4 procent groei. Maar volgens ambassademedewerker Van Tooren is de stemming in het land nog veel belangrijker. "En die is heel positief op economisch terrein. Mensen zien dat er wordt geïnvesteerd door de overheid." Zo verschijnen er nieuwe wegen, stadions, vliegveldterminals, mede dankzij Euro 2012.
Koopgrage middenklasse
Volgens ambassademedewerker Van Tooren ligt er in Oekraïne voor het bedrijfsleven een "gigantisch potenteel." Van Tooren: "Er is hier een snel groeiende middenklasse die veel geld wil uitgeven en heel erg op consumeren gericht is." Een ander voordeel is volgens hem, dat het personeel in het land relatief hoog opgeleid is.
Oekraïne heeft zelf hoge verwachtingen van het EK, zegt Van Tooren. "De infrastructuurverbeteringen zijn er al. De rijtijden zijn in sommige gevallen bijna gehalveerd." Ook hoopt het land op een imagoverbetering dankzij Euro 2012.
Agrarische sector
Er liggen ook veel kansen in de agrarische sector van Oekraïne, als je je maar goed voorbereidt. 70 procent van het land is geschikt voor landbouw. Paul van Liempt sprak hierover met John Vandenboorn, directeur van CHV Korm, een Oekraïens bedrijf dat diervoeding voor varkens produceert, Ton Huls, financieel directeur van All Seeds, een grote exporteur van zonnebloemolie en Floris Schuring, managing partner bij KPMG in Oekraïne. Schuring adviseert bedrijven die zich in het land willen vestigen.
Corruptie
Het is niet altijd makkelijk om zaken te doen in Oekraïne. Corruptie, onduidelijke wetgeving en rechters die niet onafhankelijk zijn: je kunt zwaar in de problemen raken. Volgens Schuring is het belangrijk om goede contacten te hebben: "Je moet eerlijk blijven en zorgen dat je steun kunt zoeken bij mensen die het proces kunnen beïnvloeden."
Bovenop zitten
Huls is het daarmee eens. "Je moet je daarop voorbereiden. Niet als naïeve Nederlander hier naartoe komen en denken dat je het kan doen zoals het in Nederland gebeurt. [.....] Wij zijn een klein bedrijf, maar hebben drie juristen in dienst." Vandenboorn: "Contracten moeten ontzettend goed bekeken worden, de bureaucratie is enorm, de betalingsmoraal is slecht. Daar moeten we bovenop zitten."
Avontuurlijke instelling
Toch kan Schuring agrariërs aanraden om hun geluk in Oekraïne te beproeven. "Je moet een avontuurlijke instelling hebben en goed voorbereid zijn en weten waar je aan begint."