Hemmen9 feb '12 11:30

Creatief denken om de crisis het hoofd te bieden

Auteur: Anne-Greet Haars

Reclamebureau They doet het net eventjes anders: het bureau werkt met vaste mensen, heeft een eigen champagnemerk en heeft een vestiging in India geopend. Paul van Liempt sprak met Patrick van der Gronde (medeoprichter).

They is bekend van reclamecampagnes van onder andere Vodafone, Aegon en het Ministerie van Sociale Zaken.

Vaste mensen
Het bedrijf kiest er voor om in deze barre tijden vooral te werken met vaste mensen, in tegenstelling tot andere bureaus. "We willen dat mensen groeien en beter worden in hun vak. Daar investeren wij graag in”, legt Van der Gronde uit.

Maar er zit ook een andere reden achter. “Een klant ziet voor een langere periode dezelfde mensen langskomen. Dit is één van de manieren om je te onderscheiden.”

Crisis
De reclamewereld is keihard getroffen door de crisis, maar They is juist in deze tijd tegen de stroom ingegaan. "Je kan er een verdediger bij gooien of je kan wat aanvallender gaan spelen. Voor het laatste hebben wij gekozen. Het is een risico, maar je speelt wel mooi voetbal."

Budget
“De budgetten van klanten zijn kleiner geworden en daar moet je rekening mee houden. Je moet creatief denken om goedkoper uit te zijn. Denk niet gelijk aan een dure Tv-commercial. Het kan ook via Facebook”, aldus Van der Gronde.

Champagne
Één van deze creatieve ideeën is de ontwikkeling van een eigen champagne merk (Zarb). “Het idee ontstond op een vrijdagmiddag borrel aan het begin van de crisis. We vroegen ons af of we niet onze eigen klant worden. Op die manier kwamen op de champagnemarkt terecht, waarvan we het idee hadden dat deze al jaren hetzelfde was.”

India
They heeft ook een vestiging in New Delhi. “Reclamemaken in India betekent chaos, opportunisme, veel energie en onwetendheid”, vertelt Van der Gronde.

“Het risico in India is ingecalculeerd. De vestiging van They in Amsterdam kan er niet van omvallen. Maar het gaat de goede kant op, want de eerste klanten druppelen binnen.”

Luister hier naar het gesprek tussen Paul van Liempt en Patrick van der Gronde.

Gerelateerde artikelen