Donderdag in Aan De Slag: Lampedusa
In Aan De Slag is donderdag onder andere aandacht voor Lampedusa. Het Italiaanse eiland wordt sinds begin dit jaar overspoeld door vluchtelingen. Inmiddels zitten er meer er op het eiland dan Italianen. De bewoners maken zich zorgen om hun veiligheid, maar ook om de reputatie van deze parel van de Middellandse Zee. Want wie wil daar nou nog op vakantie?
BNR-correspondent Maarten Veeger doet verslag. Klik op de button rechts om te luisteren naar zijn reportage.
Verder spreekt presentator Paul van Liempt in Aan De Slag over:
Hoe word je gelukkig en hoe word je gezond? En heeft maatschappelijke druk positieve of juist negatieve gevolgen voor je gezondheid. Deze vragen worden voorgelegd aan hoogleraar en schrijver Ivan Wolffers, in zijn nieuwste boek Gezond.
Het journalistenpanel:
Arne van der Wal: medeoprichter van Follow the Money, een platform voor financiële onderzoeksjournalistiek.
Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws.
Bert Brussen, blogger en journalist bij GeenStijl. Centrale vraag: Vinden zij het een goed idee dat Nederland een bijdrage levert in Libie?
Bonnetjes declareren: je portemonnee barst bijna open en het kost soms uren om ze allemaal netjes te declareren bij de baas. Er is een nieuwe, digitale oplossing voor.
De Heineken Music Hall bestaat 10 jaar en het is natuurlijk een droombaan om daar de directeur van te zijn. Je ontmoet de grootste sterren en ziet de beste concerten. Toch neemt directeur Paul Stiekema vandaag afscheid.
Steeds meer mensen leven onder de armoedegrens terwijl ze toch een baan hebben. Hoogopgeleiden verdienen twee keer zoveel als laagopgeleiden. En mensen met een langdurige aandoening komen moeilijk weer aan het werk. Maar deze cijfers bieden juist de oplossing, zegt Jurriaan Pröpper van Adstrat, een Adviesbureau voor Strategische Bedrijfsvoering.
Opheffing van de deelgemeenten in Rotterdam en Amsterdam. dat is wat Minister Donner van Binnenlandse Zaken wil. De extra bestuurslaag moet binnen drie jaar weg om zo de overheid te verkleinen. In totaal worden er bijna 5000 deelraadsleden en bijna 78 bestuurders ontslagen. Henk Boes, fractievoorzitter voor het CDA in stadsdeel Zuid in Amsterdam praat hierover met Paul van Liempt.
De beroepsvereniging van gynaecologen wil de leeftijdsgrens voor eiceldonatie van 45 naar 50 jaar verhogen. De techniek ver genoeg gevorderd om oudere vrouwen op late leeftijd kinderen te laten krijgen. Vorige maand was een 62-jarige vrouw uit Harlingen zwanger geworden na eiceldonatie in een Italiaanse kliniek. Nederland staat op nummer 3 van de landen met de strengste regels voor deze behandeling.