Mindshift4 nov '15 10:44

Mindshift | De slimme stad, wat is dat?

Auteur: BNR Webredactie

Het concept van een slimme stad is zeer breed. Het is ongrijpbaar, kan op vele manieren geïnterpreteerd worden en het is bijna onmogelijk om je er een voorstelling van te maken. Door de explosieve groei van onze steden worden we ook geconfronteerd met enorme uitdagingen zoals vervuiling, congestie en criminaliteit.

Foto: ANP
Foto: ANP

Door Richard van Hooijdonk

Maar met de wereldwijde ontwikkelingen van slimme steden en met de hulp van Big Data en het Internet of Things kunnen onze stedelijke gebieden leefbaarder, efficiënter en duurzamer worden. Hoe kunnen wij, als de gemiddelde burger, weten of we eigenlijk in een slimme stad wonen? Sensor-technologie en smart grids zijn dan wel onderdelen van slimme steden, maar die maken een stad natuurlijk nog niet slim.

In dit artikel kort overzicht van de verschillende ‘componenten’ van een slimme stad en we brengen we een bezoekje aan Kansas City om te kijken naar hun Smart & Connected Communities Program. We zullen enkele voorbeelden geven van de voordelen van slimme verlichting en zien hoe de kunstinstallatie ‘The Shadowing Project’ bezoekers van de Britse stad Bristol in 2014 wel zeer aangenaam verrasten. Ook geven we een blik op hoe gezichtsherkennings- en tracking-technologie bij politie en beveiliging al op grote schaal gebruikt wordt en tot slot bespreken we in hoeverre het wonen in een slimme stad invloed heeft op onze privacy.

De ecosystemen van de slimme stad
Het ecosysteem van een slimme stad bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen. Om in een slimme stad te kunnen functioneren en nieuwe technologieën op zoveel mogelijk niveaus te kunnen integreren zodat alle gebruikers van de stad ervan kunnen profiteren, moeten al deze onderdelen samengevoegd worden. Een van die onderdelen is een slimme infrastructuur, waarin risico’s, complicaties en kosten die gepaard gaan met elektriciteits- en waterverbruik worden geminimaliseerd.

Een ander onderdeel van zo’n ecosysteem is slim transport, waar real-time verkeersinformatie bijvoorbeeld oplossingen kan bieden voor problemen zoals files en ongevallen. Geoptimaliseerd verkeersmanagement, elektrische (zelf-rijdende) voertuigen en automatische vrije parkeerplaatsdetectie technologieën zullen resulteren in een vermindering van de CO2-uitstoot en verbetering van het gemak en de veiligheid van aangesloten voertuigen en natuurlijk, de passagiers.

Smart & Connected Communities Program in Kansas City
Er zijn op dit momenten meerdere startcity pilots in de wereld. Een goed voorbeeld van hoe een slimme, verbonden stad eruit zou kunnen zien is Kansas City. Het Smart & Connected Communities Program, in samenwerking met Cisco en Sprint, is bezig met het lanceren van een 3,5 km lange tramlijn en ‘innovation corridor’ met een groot aantal add-ons in het centrum van Kansas. Tijdens het project wordt de hele strip voorzien van WiFi, waardoor het voor zowel passagiers als voetgangers zeer eenvoudig wordt om verbonden te blijven met het internet. 

 

Ook zullen 25 digitale, interactieve kiosken langs de tramlijn allerhande informatie geven over de bedrijven die langs of in de buurt van de strip gevestigd zijn. Denk aan culturele en entertainment evenementen, speciale aanbiedingen van winkels, advertenties van makelaars, enz. Slimme verlichting met LEDs en sensoren zullen niet alleen zorgdragen voor energie-efficiënte verlichting; ze zullen tegelijkertijd ook gegevens over waterdruk of lekkages in de leidingen onder de trambaan verzamelen en analyseren, en zelfs over de verkeersveiligheid rondom de trambaan. Het 15,7 miljoen kostende project zal naar verwachting in maart 2016 operationeel zijn.

Slimme straatpalen en het ‘Shadowing Project’
Pilot initiatieven met slimme verlichting vinden ook overal ter wereld plaats en je staat versteld van de enorme hoeveelheden slimme toepassingen van deze slimme apparaten! Sensity System, een Cisco-partner in Kansas City, is bezig met de installatie van high-tech LED-straatverlichting waarbij gebruik gemaakt wordt van sensoren die wisselende lichtomstandigheden meten en daar de energielevering op afstemmen. Deze nieuwe aanpak zou de stad maar liefst $4 miljoen per jaar kunnen besparen! Deze geniale straatlampen kunnen met behulp van slimme apparaten met sensoren ook fungeren als netwerken voor het Internet of Things. 
 


 

Slimme steden en de zoektocht naar veiligheid – het world wide web van de surveillance
In een slimme stad wordt gebruik gemaakt van geavanceerde beveiligingstechnologieën en analytics zoals live feeds van bewakingscamera’s, het verzamelen van misdaadgegevens en zelfs het monitoren van social media om mogelijke bedreigingen en incidenten te detecteren en verifiëren, databases samen te stellen en om te helpen bij het voorspellen van misdaadpatronen. Veel van deze geavanceerde technologieën worden al een aantal jaren met succes gebruikt, maar met de snelle ontwikkeling en de toenemende verbondenheid van dingen dankzij sensoren en het Internet of Things, zullen we in de toekomst veel meer toepassingen gaan zien. 

Betrokkenheid van de gemeenschap met Facewatch ID
Misdaadbestrijding en -preventie is het meest effectief wanneer de gemeenschap erbij wordt betrokken. Met de Facewatch ID app kunnen inwoners honderden foto’s bekijken van criminelen in hun stad of wijk. De app biedt een cloud-based bron waarmee foto’s, CCTV beeldmateriaal en getuigenverklaringen geüpload kunnen worden naar de politie. Dit wordt mogelijk gemaakt door een eenvoudige interface die voor elk aangesloten apparaat beschikbaar is. Dit misdaadmeldings systeem maakt het mogelijk om het huidige politiewerk vele malen efficiënter te maken omdat de hulp van het publiek leidt tot betere opsporing en preventie van strafbare feiten. Door middel van Facewatch ID kunnen incidenten onmiddellijk gemeld en gedeeld worden met andere inwoners, bedrijven en de politie met een enorme tijdsbesparing en een vermindering van bureaucratie als resultaat.

Ben je geïnteresseerd in het volledige artikel met interessante voorbeelden en interessante achtergrondinformatie, klik dan hier:

Tot de volgende mindshift.

Met inspirerende groet,

Richard van Hooijdonk

Trendwatcher & futurist

Gerelateerde artikelen