#17 - Controle krijgen over je eigen data

De Technoloog29 mrt '17 18:501 uur 2 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dat kan anders. Marcel van Galen heeft een oplossing. Negen jaar geleden begon hij na te denken over hoe mensen zelf de controle over hun data konden krijgen. Hij begon met het uitdenken van een schema. Een schema zoals we kennen van het GSM protocol. Afspraken waar telecomproviders zich aan houden, zodat iedereen met iedereen kan bellen en data over het mobiele netwerk kan versturen.

Hij maakte met de Qiy Foundation zo’n schema voor het internet. De gebruiker staat in het centrum en heeft connecties met allerlei bedrijven en andere personen. Je bepaalt zelf wie welke gegevens van je mag hebben. Om het concreter te maken lanceerde hij de Dappre applicatie. Met deze minimal viable product (mvp) kun je testen hoe zijn visie in de praktijk werkt. Als je je adresgegevens wijzigt komt dit bij alle partijen waarmee je aangesloten bent. Ook zit er een encrypted messaging functie in de applicatie.

In deze technoloog praat Marcel over zijn inspiratiebron, de oprichter van Visa: Dee Hock, het belang van privacy, de Qiy Foundationen natuurlijk de manier waarop de gebruiker van het internet weer controle kan krijgen over zijn eigen data.

Links:
Aral Balkan en deze presentatie van Aral moet je checken.
De Qiy Foundation
Dee Hock, de inspirator van Marcel van Galen.

Gast:
Marcel van Galen

Hosts:
Herbert Blankesteijn, BNR Digitaal
Ben van der Burg, BNR Column

Abonneren
Mis geen enkele aflevering van de Technoloog en abonneer je via jouw favoriete app:

BNR-app voor iOs
BNR-app voor Android
Spotify
iTunes
RSS feed