#22 - Ethereum, de digitale munt die meer is dan dat

De Technoloog3 mei 2017
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Sinds kort maakt een andere digitale valuta furore: de ether of ethereum. Het afgelopen jaar steeg daarvan de koers van niet veel meer dan een dollar naar bijna 80 dollar nu. Wat is er aan de hand?

In deze Technoloog legt ether-kenner Matthijs Harmsen van het digitale wisselkantoor BTCDirect aan Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg uit hoe ethereum is ontstaan en wat je ermee kunt.

Een van de grote selling points van ethereum is dat het 'smart contracts' mogelijk maakt: deals die het karakter hebben van software. Deze worden automatisch uitgevoerd; het is dus niet mogelijk je er niet aan te houden. Verschillende bedrijven (zoals Microsoft) raken in deze technologie geïnteresseerd; dat wakkert de belangstelling aan, de vraag stijgt en speculatie doet de rest.

Interessant in deze aflevering is, dat niemand de materie volledig begrijpt. :-) Herbert en Ben worstelen om er greep op te krijgen. Expert Matthijs Harmsen vertelt hoe de bedenkers van ethereum pas na twee jaar een idee kregen van wat ze hadden gemaakt, en zelf moet hij ook nu en dan goed nadenken hoe het eigenlijk zit.

Het is weer als in de begindagen van het World Wide Web (met links en plaatjes en niet veel meer): wat zullen we hier eens mee gaan doen?

Links:

Algemene info over ethereum
Meer info over ethereum
Poloniex.com, cryptocurrency-beurs
Marktkapitalisatie per cryptocoin
Nieuwe, interessante ethereum-projecten

Gast:
Matthijs Harmsen

Hosts:
Herbert Blankesteijn, BNR Digitaal
Ben van der Burg, BNR Column

Abonneren:
Mis geen enkele aflevering van de Technoloog en abonneer je via jouw favoriete app:

BNR-app voor iOs
BNR-app voor Android
Spotify
iTunes
RSS feed