#34 - De toekomst is quantum

De Technoloog27 jul 20171 uur 1 minuut
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Julia Cramer (dr. ir.) promoveerde bij QuTech, het quantuminstituut van de TU Delft en TNO. Hier wordt onderzoek gedaan naar de technologie van de toekomst: de quantumcomputer en het quantum-internet. Nu werkt ze bij QuTech als outreach coördinator. Ook doet ze als postdoc onderzoek naar wetenschapscommunicatie in Leiden.

In deze aflevering van De Technoloog vertelt ze over de fundamenten van quantum. Natuurlijk komt Einstein langs, die in een crisis belandde door het idee van quantum. Wiskundige berekeningen bleken bizarre uitkomsten te hebben: deeltjes die op twee plekken tegelijk voorkwamen, verbindingen die afstand-onafhankelijk zijn - ze konden het niet observeren. Dankzij de technologische vooruitgang kan dat nu wel.

In Delft werken ze met hele kleine deeltjes, hele lage energie en enorm lage temperaturen (bijna absoluut nul) om quantum-effecten te kunnen waarnemen en ook te kunnen manipuleren.

Julia gaat in op de mogelijke toepassingen van quantumcomputers en beantwoordt vragen als: wanneer staat er zo’n computer op ons bureau.

Links:
Qutech in Delft
Als je er verder over wilt lezen in Wired
Wikepedia is ook altijd handig
Julia op Tedx

Gast:
Julia Cramer

Hosts:
Herbert Blankesteijn, BNR Digitaal
Ben van der Burg, BNR Column