Leerzame robots van het grote gebaar
Als je een robot-leraar voor de klas zet, moet die grote, royale bewegingen maken. Dat blijkt uit Delfts onderzoek.
Mark Beekhuis liet zich snel even bijscholen door onderzoeker Koen Hindriks - en de robot NAO. Wat meteen opvalt is dat de robot overdreven met de armen zwaait na het begroeten van de klas. "Je moet het allemaal wat theatraler aanzetten, dan als je een op een bezig bent. In het echt gebeurt dat niet, maar in dit geval was ook vooral erg leuk. Een robotdocent moet je kennis mee maken en dan is het wel zo leuk als die zichzelf een beetje introduceert en laat merken dat hij snapt dat jij in de zaal zit", zegt Hindriks.
De robot ziet er niet heel menselijk uit. Zo heeft hij geen gezichtsuitdrukkingen en zitten er slechts twee stippen op de plekken waar de ogen zitten. "Het is een klein mannetje. Hij kán ook lopen, maar heeft inderdaad zijn armen en beentjes en daarmee kan hij emotie uitdrukken. En daar hebben we naar gekeken. Want hoe doe je dat, hoe zorg je dat op een natuurlijke manier de bewegingen die je toch al maakt die emotie uitgedrukt kan worden", zegt Hindriks.
Volgens de onderzoeker moet je dan denken aan bijvoorbeeld dingen aanwijzen en het uitbeelden van dingen. "Heel belangrijk is ook wat je met je hoofd doet. Het heeft ook te maken met welke energie er in die beweging zit. Mensen zien dat en die pakken die vibe op. Dat is bij robots hetzelfde als bij mensen", legt Hindriks uit. Onderzoekers keken naar twee robots: eentje die zich vrolijk gedroeg met veel bewegingen en gebaren en eentje die niet zo vrolijk deed, met weinig bewegingen. Hindriks: "En hoe lang de lesstof blijft beklijven, heeft met de emotie te maken. En hoe leuk ze het hebben gevonden."