Wetenschap Vandaag9 jun '16 20:22

Zeg planeet, waar gaat dat heen?

Auteur: Judith Laanen

Planeten draaien doorgaans rondjes om de zon, maar die rondjes zijn niet elke keer precies hetzelfde. En dat kan het klimaat van zo'n planeet drastisch beïnvloeden.

Foto ANP
Foto ANP

Adrian Hamers promoveert binnenkort aan de Universiteit Leiden op de manier waarop hemellichamen om elkaar heen draaien, nu en in de toekomst. 'Die planeten trekken aan elkaar, en dat heeft invloed op andere planeetbaan. Ze zijn inherent chaotisch. Als je varieërt met de beginpositie, kan de uitkomst als je lang genoeg wacht totaal anders zijn.'

Mercurius kan dus zomaar in de baan van de zon vallen, of het zonnestelsel uitgeslingerd worden. Maar de kans daarop is niet heel groot, zegt Hamers, 'maar een paar procent'. Ook met de aarde bestaat die kans, maar die is verwaarloosbaar klein voor de komende 5 miljard jaar, stelt Hamers ons gerust.

Mocht zo'n baan van een planeet nou dichter op de zon komen te liggen, dan kan dat invloed hebben op het klimaat van die planeet. Want waar het eerst misschien heel erg geschikt was om te leven, kan dat drastisch veranderen. Denk aan een intense kou die overgaat in een enorme bloedhitte.

Met de manier van rekenen die Hamers heeft ontwikkeld, valt er nu iets meer te zeggen over hoe de baan van planeten op de lange termijn verandert. Maar of Mercurius in de zon zal vallen, blijft onvoorspelbaar.

Gerelateerde artikelen