Wetenschap Vandaag12 jun '16 20:43Aangepast op 14 jun '16 10:11

Googelen met gevoel

Auteur: Didi Levison

Zoekmachines weten bijna alles te vinden zolang je maar de juiste zoekwoorden gebruikt. Bijna, want er zijn een paar signalen waar Google niet mee uit de voeten kan, en dat heeft vooral te maken met menselijke emotie en intonatie in de zoekopdracht. Onderzoekers hebben hier iets op bedacht.

Googelen op gevoel, zou het binnenkort mogelijk zijn?
Googelen op gevoel, zou het binnenkort mogelijk zijn?

Online zoekmachines zijn grotendeels afhankelijk van hoe een vraag ingevoerd wordt, maar dat kan een stuk efficiënter. Dat concludeert Julia Kiseleva, promovenda aan de Universiteit van Eindhoven. Zij onderzocht hoe het gedrag van internetters gebruikt kan worden om de zoekresultaten te verbeteren.

Wanneer je bijvoorbeeld met haast op zoek bent naar een bepaald restaurant, zit je niet te wachten op uitgebreide blogs, recensies en meer.  Maar hoe moet een zoekmachine jouw exacte wens uit je zoekopdracht filteren?  Volgens Kiseleva kan dit door middel van het meten van de bewegingen die je maakt met je vinger op het scherm. Of door een gesproken opdrachten te analyseren op intonatie.

Wordt er bijvoorbeeld gesnauwd naar de zoekmachine, dan is de opdrachtgever kennelijk niet tevreden met het eerder getoonde resultaat, legt Kiseleva uit. Zo ook qua aanrakingen: 'Als de zoeker geïrriteerd is gaat hij ruwer swipen', zegt Kiselev.

Gerelateerde artikelen