De beste koffie maal je bij 200 graden onder nul

Wetenschap Vandaag16 jun '16 17:270
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Foto: ANP
Foto: ANP

Voor de beste smaak, wil je koffiebonen heel gelijkmatig malen. Alle korreltjes even groot. Want anders krijg je van de grotere korreltjes vooral veel zuur, en van de kleinere vooral veel bitter. Dus als je slecht maalt, wordt je koffie zuur en bitter.

Chris Hendon, van de universiteit van Bath, probeert nu met de exactheid van een scheikundige, de beste koffie te zetten. En daarvoor vries hij de bonen in tot bijna 200 graden onder nul. Dat maakt de bonen bros, zodat ze makkelijker malen.

Maar dat werkt alleen in het laboratorium, zegt Björn Aarts, van de Dutch Barista Coffee Company. Hij is een van de beste barista's van het land. Want bij het invriezen ontstaat condens. En vochtige koffie is slecht nieuws. Bovendien gaan de cellen in de boon kapot, als je een gewone vriezer gebruikt, waardoor smaak verloren gaat. In theorie is het een goed idee, zegt hij, en hij heeft het ook wel geprobeerd. Maar in de praktijk is het beter de koffie iets langer te branden. Daar worden de bonen ook bros van.