Dit is echt een extreem kleine harde schijf
Voor het eerst is het gelukt om bits, de nullen en enen uit computergeheugen, op te slaan in individuele atomen. In een gewone harde schijf zijn er 10 tot 100 duizend atomen nodig per bit.

Een harde schijf, waarin de bits worden opgeslagen in individuele atomen. Het is zo klein dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat het mogelijk, maar bij de TU Delft hebben ze zo'n computergeheugen gebouwd. Dat is een demonstratiemodel. Het zal nog niet in je volgende computer zitten.
Bij een traditionele harde schijf worden kleine stukjes van een oppervlak magnetisch gemaakt. Daarin zit dan de 1 of de 0. De aanpak van Sander Otte van de TU Delft is helemaal anders. Hij schuift met atomen.
Otte maakt een heel dun laagje kristallen. Dat lijkt erg op keukenzout. Omdat het kristallen zijn, liggen de atomen heel netjes in het gelid. Op vaste plekken kan een atoom liggen - of niet. Otte vergelijkt het met een schuifpuzzel: je kunt een atoom verschuiven naar een leeg vakje. Ligt er op die ene plek wel een atoom, dan is het een 1, zo niet dan is het een 0.
Zo heeft hij niet 10 duizenden atomen nodig per bit, maar slechts één.
Dit geheugen zit niet meteen in de volgende iPhone. Daarvoor is het niet geschikt. Om te zorgen dat dit geheugen de nullen en enen ook echt onthoudt, moet het koud zijn: het werkt vanaf 200 graden onder nul. Niet zo handig voor dagelijks gebruik, maar waarschijnlijk wel voor bedrijven die enorme hoeveelheden informatie moeten bewaren, zoals Google en Facebook.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?