De pratende aap

Wetenschap Vandaag28 jul 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Orang-oetan Rocky (Foto: Shannon Gaughan-Kelly, Indianapolis Zoo)
Orang-oetan Rocky (Foto: Shannon Gaughan-Kelly, Indianapolis Zoo)

Mensen kunnen praten, en apen niet. Zelfs mensapen kunnen dat niet. Toen in het verleden werd geprobeerd om apen 'mensenwoorden' te laten zeggen, faalde dat volledig. Wel was er de chimpansee Washoe, die 200 woorden kende. Maar zij gebruikte gebarentaal. Voor de spreektaal leek lange tijd dat apen alleen een zeer beperkt aantal kreten kunnen maken.

Dat zou het grote verschil zijn tussen mensen en apen. Wij beheersen onze stembanden, apen zouden dat niet kunnen, legt Serge Wich van de Universiteit van Amsterdam uit.

Maar met nieuw onderzoek is nu aangetoond dat apen toch controle hebben over hun stembanden. In elk geval orang-oetan Rocky heeft dat. Hij heeft een nieuw geluid geleerd, dat de onderzoekers een wookie noemen, naar de wezens uit Star Wars. En hij kan de toonhoogte volgen als een mens die voordoet.

Rocky lijkt het dus zin zich te hebben in een eigen taal te kunnen praten. Als andere mensapen, en wie weet ook andere primaten, dat ook blijken te kunnen, is dat een aanwijzing dat mensen misschien al heel lang kunnen praten.