Een raadsel: waar komt de bodem van de Grote Oceaan vandaan?

Alle aardplaten zijn lang geleden ontstaan. Dat was miljarden jaren geleden. Alleen de bodem van de Grote Oceaan is veel jonger. Het oudste stuk is 190 miljoen jaar. Bovendien worden alle platen alleen maar kleiner, omdat er stukken afbrokkelen, of omdat ze in tweeën breken. Behalve de pacifische plaat op de bodem van de Grote Oceaan. Die wordt juist groter.
Hoe dat kan is een raadsel. Tot Lydian Boschman van de Universiteit Utrecht het antwoord gewoon zag staan in een oud studieboek. Een schetsje laat zien wat er gebeurd moet zijn 190 miljoen jaar geleden. Dat was een theorieboek, en er stond niet bij dat dit over een specifieke situatie gaat, maar het leek Boschman vanzelfsprekend dat het ging om de pacifische plaat. Ze doorzocht de wetenschappelijke literatuur, maar niemand had erover geschreven.
Hoe die theorie in elkaar steekt, hoor je in de bijdrage.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?