Je eten als medicijn
Deze hele zomer organiseert BNR mini-colleges, om te voorkomen dat je IQ afneemt tijdens je vakantie. Deze week gaan de colleges over eten. Vandaag: Christian Bröer vertelt over de medicalisering van ons eten.
'Eten en drinken is in onze samenleving door en door gemedicaliseerd. Denk aan de Schijf van Vijf. Eten staat steeds meer in teken van het behouden en bevorderen van de gezondheid', vertelt Bröer. 'Daarnaast speelt medische kennis een steeds belangrijker rol bij de vraag wat goed eten is.'
Het voorschrijven van wat we moeten eten om gezond te leven klinkt positief. Maar de medicalisering van voedsel heeft ook een keerzijde. 'Individuen hebben nauwelijks invloed hierop. Hoe groter het aanbod, hoe meer obesitas. Dit aanbod kan door politieke maatregelen beïnvloed worden. Er zijn al discussies over hogere belasting op suiker.'
Vooralsnog is het voornamelijk onze eigen verantwoordelijkheid. 'Het is een zware last op ons bord. Men moet bij elke boodschap, borrel of etentje voortdurend vooruitkijken of er geen ongezondheid dreigt.'

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?