Wat hebben staal en ijsbloemen met elkaar te maken?
Staal en ijsbloemen: op het eerste oog hebben ze niets met elkaar te maken. Maar wie heel goed kijkt, komt er achter dat de manier waarop je de eigenschappen van staal verandert, veel lijkt op het ontstaan van een ijsbloem. En die wetenschap kan sterk en buigbaar staal goedkoper en duurzamer maken.
Om de kenmerken van staal te veranderen, heb je ijzerkristallen nodig. Die ontstaan wanneer gesmolten ijzer stolt. Maar daarna, op een lagere temperatuur, kunnen opnieuw ijzerkristallen ontstaan. Onderzoekers van de TU Delft onderzochten hoe je dat doet, en waar de ijzerkristallen precies ontstaan.
Met de nieuwe techniek heb je in de toekomst geen legeringen meer nodig om goed staal te maken. Het toevoegen van soms zeldzame elementen is daardoor dus niet meer nodig. Dat is duurzaam en zorgt er tegelijkertijd voor dat het staal makkelijker te recyclen is.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?