Hoe weet je of een dijk hoog genoeg is?
Een dijk moet hoog genoeg zijn dat er geen overstromingen zijn. Klinkt simpel. Maar hoe hoog is hoog genoeg?
Een dijk bouwen is duur. En een hogere dijk is duurder dan een lagere. Dus als je de keuze hebt, maak je de dijk niet te hoog.
Daarbij kun je gebruik maken van de natuur, zegt Tjeerd Bouma van het zee-onderzoeksinstituut NIOZ. Als er buiten de dijk schorren of kwelders zijn, remmen die het water al een beetje af. Je hebt dan minder hoge dijken nodig.
Maar schorren zijn veranderlijke stukken natuur. Als er nu een strook van 100 meter aan schorren liggen, kan die over 50 jaar helemaal afgekalfd zijn. Dan wil je dus een hoge dijk bouwen, omdat die ook over 50 jaar nog bescherming moet bieden.
Maar het omgekeerde kan ook. Als de schorren uitbreiden, kunnen we dus goed uit de voeten met een lagere dijk.
Dat schorren in een vast ritme aangroeien en afkalven en weer aangroeien is al lang bekend. Maar hoe dat gebeurt, en waarom, was dat nog niet. En dus was het lastig om gebruik te maken van de natuur, zoals Bouma dat wil.
Om te weten wat er de komende tientallen jaren zal gebeuren, kun je kijken naar de dagelijkse veranderingen, ontdekte hij. De dynamiek van het wegspoelen en terugvoeren van zand en modder voorspelt de toekomst van schorren en kwelders.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?