Er is verkeersinformatie...
Over de aflevering

Ergens in de jaren '70 van de vorige eeuw is het gemeengoed geworden, dat een nieuwsbulletin eindigt met een paar minuten verkeersinformatie. Daarvoor werd er wel over de situatie op de wegen gesproken, maar niet zo gestructureerd als we tegenwoordig gewend zijn. Er was niet elk uur -of elk kwartier- een update, en de vorm was ook nog niet zo vast: wegnummer, traject, aantal kilometer.
Marith Dieker onderzoekt hoe de verkeersinformatie door de jaren heen veranderde. Uit de jaren '60 zijn maar weinig opnamen bewaard gebleven, en pas vanaf de jaren '80 zijn de archieven goed gevuld.
De oudste berichten gaan over lokale wegen. In de uitzending van sinterklaasavond van 1962 wordt gemeld dat de politie de handen vol had aan een kettingbotsing van zes auto's in Rotterdam. Bovendien is een bakker in de problemen geraakt, bij de bezorging van banketstaven. Ook dat werd door de politie opgelost: die bracht het lekkers naar zijn bestemming.
Als de wegen drukker worden, verandert de toon. In twee minuten worden zo veel mogelijk files genoemd. Tot dat niet meer lukt. De filelezers maken een selectie, door alleen de files te noemen langer dan een bepaalde lengte. Vanaf dat moment komt ook de gezelligheid weer terug in de verkeersinformatie, zegt Dieker.
Marith Dieker zoekt voor haar onderzoek nog deelnemers: mensen die elke dag voor hun woon-werkverkeer door de randstad rijden. Voor meer informatie, of om je aan te melden, kun je mailen met geluidindeauto@gmail.com.