Media hebben maar weinig invloed op het beleid
In debatten in de Tweede Kamer wordt vaak gesproken over stukken in de krant, reportages op tv, en natuurlijk uitspraken op de radio. Maar invloed op het politieke debat is nog geen invloed op het beleid, want dat blijken de media maar heel weinig te hebben.
De invloed van de media op het politieke debat in ons land is vaak onderzocht. Die invloed is er, maar hij is niet zo groot. Wat nog niet goed was onderzocht, is de invloed van de media op het beleid. Dat is lastig, zegt Rianne Dekker die deze week promoveert aan de Erasmus Universiteit, omdat beleidsmakers niet alleen onder invloed kunnen staan van nieuwsberichten. Zij zijn zelf ook een bron van die berichten. De beïnvloeding kan dus twee kanten op gaan.
Dekker loste dit op door te kijken welke zaken er op de beleidsagenda kwamen, en of dat na een golf van media-aandacht gebeurde. Soms gaat dat zo, maar meestal niet.
Een van de voorbeelden waarbij de invloed van de media er was, is de asielzaak van Mauro Manuel. Dat is bekend, doordat de minister daar achteraf over verteld heeft. De verklaring dat het juist in dat geval zo liep, is niet de massaliteit van de media-aandacht, zegt Dekker. De kwaliteit van de aandacht zegt niets. Alleen wanneer alle media een bericht op dezelfde manier framen, als de interpretatie van de situatie in de verschillende media overeenkomt, sturen de media gezamenlijk het beleid een bepaalde richting op.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?