'Computer moet zelf patent kunnen aanvragen'
Over de aflevering

Hoeveel uitvindingen computers tot nu toe al gedaan hebben, weet niemand. Bij de patentaanvraag vult de eigenaar van die computer zijn eigen naam in. Dat is verstandig, zegt Ryan Abbott van de Universiteit van Surrey in Boston College Law Review.
Van een aantal uitvindingen is bekend dat ze door kunstmatig intelligente computers zijn gedaan. Onder andere de eerste tandenborstel met gekruiste haren, een antenne voor de NASA. Maar ook die patenten staan op naam van de eigenaar van de computer, want volgens de Amerikaanse wet kunnen alleen mensen iets creatiefs maken.
De zaak werd actueel met de rechtszaak over een aap die selfies maakte. Een fotograaf had een camera neergezet en wachtte af wat de natuur daarmee deed. Voorlopig lukt het die fotograaf niet om auteursrecht te krijgen over de foto's die daarvan kwamen. Ook de aap heeft geen auteursrecht, want die heeft geen financiële prikkels nodig om foto's te maken. De foto's zijn daarom vrij te gebruiken door iedereen.
Die redenering zou je ook kunnen volgen voor iemand die een kunstmatig intelligente computer neerzet, die uitvindingen doet. Die uitvindingen zouden daardoor niet te patenteren zijn.
Abbott denkt daarom dat het beter zou zijn als computers niet alleen uitvindingen doen, maar ook uitvinders kunnen zijn.