Hoeveel tijd heb je nog als de dijken doorbreken?

Wetenschap Vandaag31 okt 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Politieagenten lopen door het water dat over een dijk is gelopen. Een dijkdoorbraak dreigde bij Tolbert (Foto: ANP, 2012)
Politieagenten lopen door het water dat over een dijk is gelopen. Een dijkdoorbraak dreigde bij Tolbert (Foto: ANP, 2012)

Het afstudeeronderzoek van Louise Klingen aan de TU Delft brengt daar verandering in. Met een proof of concept laat ze zien dat het mogelijk is om in een kwartier uit te rekenen hoe het komende etmaal zal verlopen. Dat maakt het mogelijk evacuaties slim in te plannen. Of om te besluiten dat een extra binnendijk moet worden doorgebroken, om zo het binnenstromende water in een ander gebied te laten zakken.

Op dit moment liggen er wel berekeningen klaar voor een aantal vooraf berekende scenario's. Maar de actuele situatie snel doorrekenen was nog niet mogelijk. Soms gaat zo'n overstroming sneller dan de computersimulatie kan berekenen.

De kans dat er meerdere dijken doorbreken is niet groot, zegt Klingen, maar in 1953 waren er rond de 400. Onder andere het ministerie van Infrastructuur & Milieu heeft interesse in dit onderzoek. Of het ministerie, of bij bijvoorbeeld hulpdiensten, het zullen gaan inzetten is nog niet bekend.