Pim Fortuyns leiderschap had religieuze trekjes
Het leiderschap van Pim Fortuyn had religieuze trekjes. Sommigen van zijn volgelingen zagen in hem een Messias. Na de moord ontstonden er bedevaartplekken.
Die conclusie trekt Clemens van Herwaarden in zijn promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dat Pim Fortuyn een charismatisch leider was, klinkt als een open deur. Maar onderzoekers worstelen met dat woord 'charisma'. Als daarmee een persoonlijke eigenschap bedoeld wordt, kunnen ze er niet zoveel mee. Van Herwaarden ziet charisma als iets wat andere mensen op iemand projecteren.
In zijn onderzoek gebruikt hij brieven die voor de moord geschreven zijn. Daaruit komt het beeld naar voren van Pim Fortuyn als redder en Messias. Dat was hoe een deel van zijn volgelingen hem zag. Dat verklaart voor Van Herwaarden ook dat er na de moord een soort bedevaartplaatsen ontstonden.
In het nieuwe jaar wordt het proefschrift 'Liefde voor een leider' waarschijnlijk als boek uitgegeven.

Wetenschap Vandaag
Over diepzeediertjes die broeikasgassen eten, immuuncellen die zichzelf opofferen en de zoektocht naar planeten. Over de nieuwste medicijnen, zonnecellen en sensoren. Kortom: hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem nog beter maken?